Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019-20 - ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ



 Κέλλυ Ματαθία-Κόβο
Εκδόσεις Πατάκη, 2017


"Μια ιστορία που μιλάει για φόβο και θάρρος, για φιλία που δε γνωρίζει όρια, για ευγνωμοσύνη και μνήμη. Μιλάει γι αυτούς που, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το θεριό, ακούν την εσωτερική τους φωνή, την καρδιά τους, και βρίσκουν τη δύναμη να αποφασίσουν για την τύχη τους. Μιλάει όμως και για εκείνους που βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη ζωή" (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

"Τα Κίτρινα Καπέλα αφηγούνται την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που σώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι η ιστορία της οικογένειας της συγγραφέα, όπως καταγράφηκε στη μνήμη της από την παιδική της ηλικία. Είναι μια ιστορία που μιλάει για φόβο και απειλή, αλλά κυρίως για θετικές στάσεις, για την αντιμετώπισή τους. Μιλάει για αποφασιστικότητα, φιλία και αλληλοβοήθεια, ανιδιοτέλεια, συντροφικότητα και ανθρωπισμό". (Μαρίζα Ντεκάστρο, παιδαγωγός-κριτικός βιβλίων για παιδιά).


Πώς να μιλήσεις για πολύ δύσκολα, για πολύ "βαριά" θέματα στα μικρά παιδιά, χωρίς να διαταράξεις την ψυχή τους, χωρίς να μαυρίσεις την αισιοδοξία που, ως γνωστό, χωρίς αυτήν σταματάει η ανάπτυξη;
Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι μέσω της λογοτεχνίας, μέσω ενός συμβολικού κειμένου δηλαδή, αρκεί να υπάρχει το κείμενο αυτό και, στη συνέχεια, να μπορεί ο εκπαιδευτικός να  το εντοπίσει, να το μελετήσει και να το επεξεργαστεί με τα συγκεκριμένα παιδιά, με ευελιξία και προσοχή. 

Σήμερα, ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, και σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. για δράσεις στα σχολεία, επέλεξα να διαβάσω στα παιδιά το βιβλίο Τα κίτρινα καπέλα. Ένα βιβλίο που είχα τη χαρά να παρακολουθήσω την παρουσίασή του και να μιλήσω με τη συγγραφέα και εικονογράφο του, όταν εκδόθηκε. Την είχα συγχαρεί, μάλιστα, γιατί ως εικονογράφος λειτούργησε παιδαγωγικά και απέφυγε να ζωγραφίσει τα θεριά όπως θα τα φανταζόταν η ίδια. Άφησε έτσι τον απαιτούμενο χώρο για να τα φανταστεί κάθε παιδί με τα δικά του δεδομένα.   

Μετά την αφήγηση, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τα παιδιά, με βάση τις έννοιες που αναδύονται στο βιβλίο. Δηλαδή, τα δικαιώματα του ανθρώπου (σε αυτό βοήθησε η ενασχόλησή μας φέτος με τα δικαιώματα του παιδιού), την απειλή, το φόβο, αλλά και το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την υπευθυνότητα, τη φιλία, την ενσυναίσθηση, τη συμπαράσταση, την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Θα μεταφέρω εδώ μέρος από τις συζητήσεις μας, γιατί η ροή ήταν γρήγορη και δεν μπόρεσα να καταγράψω αυτολεξεί τις απαντήσεις των παιδιών σε όλες τις ερωτήσεις, καθώς και κάποιες ζωγραφιές των παιδιών που συμμετείχαν στη δράση. Για τη δημιουργία των ερωτήσεων έλαβα υπόψη μου και τις προτάσεις που έχει κάνει για την επεξεργασία του βιβλίου, ανά ηλικία, η κ. Μαρίζα Ντεκάστρο.
Γ.Σ. 

Μια από τις ερωτήσεις που έθεσα στα παιδιά ήταν η εξής:

Αν στη θέση των προβάτων του παραμυθιού ήταν ένας φίλος σου ή κάποιοι φίλοι σου θα έκανες κάτι για να βοηθήσεις και τι θα ήταν αυτό;

Κωνσταντίνος Μ.: "Θα έτρεχα γρήγορα να σώσω το φίλο μου, όσο μακριά κι αν ήταν. Θα προσπαθούσα να μην έχω φόβο, να ήμουνα δυνατός και θα έβγαζα το φίλο μου από τη φυλακή που θα τον είχαν βάλει τα θεριά, οι κακοί. Μετά θα φυλάκιζα τα θεριά, γιατί αυτό ήτανε δίκαιο".

Αναστασία: "Θα έτρεχα πολύ, θα είχα πολλές δυνάμεις, και δεν θα είχα κανένα πόνο στην καρδιά. Ας πούμε, κυρία, ότι κινδύνευε η Οριάνα, θα πήγαινα χωρίς φόβο, θα έβαζα τα χέρια μου στο συρματόπλεγμα και θα το έσπαγα. Μετά θα έπαιρνα την αστυνομία για να φυλακίσει τα θεριά".

Μαρία-Χριστίνα: "Θα έτρεχα να βοηθήσω και με ένα μαγικό κλειδί θα είχα ξεκλειδώσει τα συρματοπλέγματα και θα έπαιρνα τους φίλους μου και θα γυρίζαμε στο χωριό μας. Τότε θα ζούσαμε όλοι μαζί ήσυχα και ωραία. Τα θεριά δε θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα, γιατί θα ήμουνα πολύ δυνατή και θα τους έδινα μια κλωτσιά να πέσουνε κάτω".

Μιχάλης: "Θα πήγαινα πολύ γρήγορα να βοηθήσω τους φίλους μου. Θα έφτιαχνα ένα καράβι και θα πήγαινα τη νύχτα. Τα θεριά δε θα έπαιρναν είδηση. Και αν ξυπνούσαν θα είχα πολύ δυνατά φώτα στο καράβι μου και θα τα άναβα και θα τα στράβωνα να μη με δουν που θα παίρνω τους φίλους μου μέσα από το συρματόπλεγμα".

Αριάδνη:  Θα πήγαινα να βοηθήσω και θα έπαιρνα μαζί και τους σκύλους μου, για να δαγκώσουν τα θεριά. Θα γαβγίζανε δυνατά και μετά θα τους έλυνα και θα τα κυνηγούσανε. Ο Δίας θα ήτανε ο πιο τρομαχτικός. Θα έδιωχνε τα θεριά και μετά θα δάγκωνε το σύρμα και θα ελευθέρωνε τους φίλους μου. Ο Δίας θα ήταν ήρωας (!)"

Μια  άλλη ερώτηση: Πώς φαντάζεσαι τα θεριά του παραμυθιού;

Κωνσταντίνος Μ.: "Είναι σαν τους κακούς σούπερ ήρωες, σχεδόν σαν εξωγήινοι. Είναι άσχημα, τρομαχτικά, σαν κακοί δράκοι".

Αναστασία: "Ζουν στα βουνά, όπως το λέει και το παραμύθι, και φοράνε μαύρες κουκούλες, για να μη βλέπουμε το πρόσωπό τους".

Μαρία-Χριστίνα: "Είναι μακριά πάνω στα βουνά και βλέπουνε τα πρόβατα με κιάλια. Είναι μαύρα και κακά".

Μιχάλης: "Είναι σαν άνθρωποι κακοί και μαύρα σαν τις μύγες".

Αριάδνη: "Είναι κίτρινα και κοντά και έχουν άγρια φωνή. Θέλανε να βάλουν στη φυλακή τα πρόβατα για πάντα, γιατί ήταν πολύ κακά". 

Μια τρίτη ερώτηση: Η ζωγράφος ζωγράφισε τον ουρανό μια γαλάζιο και μια μαύρο και βαρύ. Γιατί νομίζεις ότι το έκανε αυτό;

Κωνσταντίνος Μ. : "Επειδή έπρεπε να δείξει το καλό και το κακό. Το μαύρο είναι όταν έχουμε πόλεμο, σκοτωμούς..."

Αναστασία: "Το μαύρο ουρανό τον ζωγράφισε γιατί τότε ήταν ο φόβος και τα θεριά που φοβίζανε τα πρόβατα που δεν είχανε κάνει κακό σε κανένα. Το γαλάζιο ουρανό τον ζωγράφισε όταν τα πρόβατα ήτανε ήσυχα στο βοσκοτόπι τους και δεν τα φοβέριζε κανένας".


Αριάδνη: "Ζωγράφισε γαλάζιο τον ουρανό η Κέλλυ, γιατί τότε τα πρόβατα ήταν ευχαριστημένα και δεν φοβόντουσαν. Αυτό ήθελε να μας δείξει η Κέλλυ. Μετά σκέφτηκε να ζωγραφίσει μαύρο τον ουρανό γιατί τα πρόβατα φοβόντουσαν τα θεριά και τα πολεμικά αεροπλάνα που πετούσαν από πάνω τους τη νύχτα".

Μιχάλης: "Ζωγράφισε μαύρο τον ουρανό γιατί τα πρόβατα ήταν τρομαγμένα και γαλάζιο γιατί ήταν χαρούμενα και δεν είχανε φόβο. Ζούσανε καλά και ήσυχα". 

Μαρία - Χριστίνα: "Το μαύρο χρώμα το διάλεξε γιατί τότε τα πρόβατα και η οικογένεια Μπε ήταν φοβισμένοι, επειδή τους φοβέριζαν τα θεριά. Ήταν στενοχωρημένοι και έπρεπε να φύγουνε για να μην τους βάλουν φυλακή τα θεριά. Το γαλάζιο το διάλεξε για να ζωγραφίσει τον ουρανό τότε που δεν φοβότανε τα πρόβατα και ήταν ήσυχα".

27 Ιανουαρίου 2020

                                                    Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019-20- ΞΟΥΤ


Μια ακόμη εποικοδομητική συζήτηση με τα παιδιά με αφορμή ένα βιβλίο

ΞΟΥΤ
                           Φωτεινή Σκαλίδη & Ζωή Τσάμπρα
Εκδόσεις Μίλητος

ε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά της γης, μπορεί κι εσείς να συναντήσετε έναν Ξουτ. Θα τον αναγνωρίσετε από το αδύναμό του σώμα, από τις φοβισμένες του κινήσεις και από το ζεστό του βλέμμα" (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η ιστορία μιλάει για έναν μικρό, αδέσποτο σκύλο, που όλοι όσοι τον πήραν στο σπίτι τους, παρά την αφοσίωση που τους έδειχνε, έβρισκαν κάποιο λόγο για να τον διώξουν, μ' ένα σκληρό ξουτ! Άκουσε τόσες πολλές φορές αυτή τη λέξη, που νόμιζε πως Ξουτ ήταν το όνομά του.
Μια γριά κυρία τον έδιωξε, γιατί μια μέρα που τον άφησε πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι, ο Ξουτ δεν άντεξε και έβρεξε λίγο το χαλάκι. Ένα ζευγάρι τον έδιωξε γιατί προτίμησε έναν όμορφο σκύλο ράτσας. Ένας φοιτητής γιατί, τις ώρες που έλειπε, ο Ξουτ γάβγιζε, επειδή ένιωθε στενοχώρια, και ενοχλούσε τους γείτονες. Ένα άλλο ζευγάρι, γιατί απέκτησε μωρό κι ένας φύλακας εργοστασίου γιατί δεν ήταν τόσο άγριος σκύλος, όσο έπρεπε.
Μια μέρα όμως η αγάπη και η φροντίδα ήρθε για τον Ξουτ από έναν άνθρωπο που είχε χάσει την όρασή του. Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που ο Ξουτ βοήθησε αυτόν τον άνθρωπο να περάσει απέναντι στο δρόμο με τα αυτοκίνητα. Από τότε έζησαν μαζί καλά και ήρεμα, γιατί ο ένας κάλυπτε σημαντικές ανάγκες του άλλου.

Τα παιδιά άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία του Ξουτ και ζωγραφίζοντας εικόνες που τα εντυπωσίασαν, συζητούσαν μεταξύ τους για τη συμπεριφορά των ανθρώπων που τον έδιωχναν. 
Όποιο παιδί καλούσα τις επόμενες μέρες για να συζητήσουμε όσα έγιναν στην ιστορία αυτή, ερχόταν πρόθυμα και θυμόταν όλα όσα συνέβησαν.
Οι ερωτήσεις που έθεσα ήταν απλές και αυτονόητες, αλλά ικανές για να εκφράσουν τα παιδιά τα συναισθήματα και τις απόψεις τους αλλά και για να αξιολογήσουν τις συμπεριφορές των ηρώων κάνοντας τις δικές τους προτάσεις. 
Αρχικά λοιπόν προέτρεψα τα παιδιά να εστιάσουν στη συμπεριφορά των ηρώων του παραμυθιού που έδιωξαν τον Ξουτ και στη συνέχεια στη συμπεριφορά του ήρωα με τα προβλήματα όρασης.

Οι ερωτήσεις: 
α) Αν ήσουν κι εσύ μέσα στην ιστορία και έβλεπες όλα όσα έγιναν, τι θα έλεγες στη γριά κυρία, στο ζευγάρι που πήρε καινούριο σκύλο, στο φοιτητή, στο ζευγάρι που απέκτησε μωρό και στο φύλακα;

β) Στον κύριο που είχε χάσει την όρασή του τι θα έλεγες;

Οι απαντήσεις της Αναστασίας:

"Στην κυρία θα έλεγα να πάει να πλύνει το χαλάκι και να μη διώξει τον Ξουτ. Θα της έλεγα, δεν βλέπεις που αισθάνεται μοναχούλι και στενοχωρημένο; 
Στους άλλους που πήρανε καινούριο σκύλο, εκείνο τον όμορφο, θα τους έλεγα, μα δε βλέπετε πως και ο Ξουτ είναι όμορφος; Τι πράματα είναι αυτά, να διώχνετε ένα σκυλάκι που είναι τόσο καλό; Τον άλλο να μην τον παίρνατε, όχι να πάτε να διώξετε τον Ξουτ!
Στο φοιτητή θα του έλεγα να ανοίξει μια μικρή τρυπούλα στην πόρτα για να βγαίνει ο Ξουτ έξω λιγάκι και να πει στους γείτονες να τον προσέχουνε. Να μη φωνάζουνε γιατί γαβγίζει, γιατί τι να κάνει που ήτανε ένα μικρό σκυλάκι μοναχό του τόσες ώρες; Ε, μα κι αυτοί πια!
Στη γυναίκα που γέννησε το μωρό θα έλεγα να βάλει τον Ξουτ, έξω στην αυλή σε ένα σπιτάκι με το φαγητό του και το νερό του και να κάθεται αυτή μέσα να φροντίζει το μωρό της. Ο πατέρας να τον πηγαίνει βόλτα. Άμα μεγαλώσει το μωρό, τότε να τον βάλει μέσα γιατί ο Ξουτ δε θα το πείραζε. Και το μωρό θα έκανε χαρές που θα έβλεπε το σκυλάκι και θα παίζανε μαζί. Θα της έλεγα, τι φοβάσαι και διώχνεις το σκυλάκι; Δε βλέπεις πόσο καλό είναι; Αυτά.
Στο φύλακα θα του έλεγα: Να πάρεις έναν άλλο σκύλο, άμα θέλεις, που να είναι άγριος και να γαβγίζει, να κάνεις τη δουλειά σου, και τον Ξουτ να τον κρατήσεις σε μιαν άκρη να σου κάνει παρέα".

"Στον κύριο που είχε χάσει την όρασή του θα του έλεγα μπράβο που πήρε τον Ξουτ και δεν τον έδιωξε ποτέ". 

Οι απαντήσεις του Μάνου:

"Στη γριά κυρία, θα έλεγα: Το χαλάκι θα το πλύνω εγώ! Δεν έγινε και κάτι σοβαρό. Να τον κρατήσεις τον Ξουτ!
Στο φοιτητή θα έλεγα: Εμένα με λένε Μάνο και είμαι από την Πάρο. Εσένα; Θα τον γνώριζα... και μετά θα του έλεγα: Θα μένω εγώ να προσέχω τον Ξουτ κι εσύ πήγαινε στο μάθημά σου. 
Σ' αυτούς που πήρανε τον ωραίο σκύλο θα έλεγα: Αφήστε τον! Τι θα σας κάνει ένα μικρό σκυλάκι και του λέτε ξουτ;
Στην κυρία που γέννησε το μωρό θα έλεγα: Άστο το σκυλάκι, μην το διώχνεις. Εγώ θα το έβαζα στο υπόγειο. Θα άναβα κεράκια για να βλέπει, θα του έβαζα φαγητάκι για να τρώει και νεράκι για να πίνει και θα είχα κόψει μια πορτίτσα να τριγυρίζει άμα θέλει. Γιατί δεν το κάνεις κι εσύ αυτό;
Στο φύλακα θα έλεγα: Πάρε ένα μαντρόσκυλο για να είναι άγριο και να γαβγίζει και δώσε μου εμένα τον Ξουτ να τον κρατήσω στο σπίτι μου.

Στον κύριο που είχε χάσει την όρασή του θα του έλεγα: Κύριε, κράτα για πάντα το σκυλάκι, που είσαι τόσο καλός άνθρωπος και δε διώχνεις σκυλάκια. Θα είναι πολύ ωραία η ζωή με τον Ξουτ, γιατί θα σε προσέχει και θα τον προσέχεις κι εσύ που όλοι τον έδιωχναν".

Οι απαντήσεις του Τριαντάφυλλου:

"Στη γριά θα έλεγα (άμα ήμουνα μέσα στην ιστορία και με είχε γνωρίσει): Κυρία, άμα ο Ξουτ λερώνει το χαλάκι, θα έρχομαι να το πλένω εγώ. Εύκολο είναι... Δεν είναι σωστό να διώξεις ένα τόσο καλό σκυλάκι.
Στο φοιτητή θα έλεγα: Να δώσεις σε ένα φίλο σου το σκυλάκι και να το παίρνεις το βράδυ που θα γυρίζεις. Γίνεται αυτό.
Στην κυρία που γέννησε το μωράκι της θα έλεγα: Κυρία, τον Ξουτ θα έρθω εγώ και θα τον κρύψω σε ένα δωμάτιο να τον προσέχω, μέχρι να μεγαλώσει το μωράκι σου.
Στο φύλακα θα έλεγα: Ο Ξουτ τι θα σου κάνει; Τίποτα. Πάρε ένα μεγάλο σκύλο, άγριο, και άμα δε θέλεις καθόλου τον Ξουτ, θα τον κρατήσω εγώ.

Στον κύριο που είχε χάσει την όρασή του και δεν έβλεπε, θα έλεγα: Εσύ, που είσαι καλός κύριος και αγαπάς τα σκυλιά, θα έχεις ένα σκύλο που δεν έχει κανένα να τον φροντίζει. Μπράβο σου! Θα κερδίσεις που θα προσέχεις τον Ξουτ, γιατί κι αυτός θα σε φροντίζει". 

Οι απαντήσεις του Κωνσταντίνου Μ.:

"Στη γριά κυρία θα έλεγα: Να μην το διώξεις το σκυλάκι. Δε σκέφτεσαι πως θα στενοχωριέται; Το χαλάκι μπορείς να το πλύνεις και όλα θα είναι καλά.
Σ' αυτούς που πήρανε τον όμορφο σκύλο θα έλεγα: Όλοι τον διώχνουνε τον Ξουτ. Γιατί τον διώχνετε κι εσείς; Θα μπορούσατε να μην τον αγοράσετε αυτόν τον σκύλο. Για δείτε... και ο Ξουτ είναι όμορφος!
Στο φοιτητή θα έλεγα: Άφησε ξεκλείδωτη την πόρτα ή πες σε ένα φίλο σου να έρθει στο σπίτι σου και να φυλάει τον Ξουτ, όταν λείπεις εσύ στο μάθημά σου.
Στην κυρία που γέννησε το μωρό θα έλεγα: Μπορείτε να βάλετε κάπου έξω το σκυλάκι, σε ένα σπιτάκι για σκύλους, να μη φοβάται το μωρό".
Δασκάλα: Νομίζεις ότι θα φοβόταν το μωρό;
Κωνσταντίνος: Ναι, μπορεί, επειδή ήταν μωρό. Αργότερα, που θα μεγάλωνε, δε θα φοβόταν και θα έπαιζε με το σκυλάκι".
Στο φύλακα θα έλεγα: Να μην τον διώξεις τον Ξουτ. Πάρε ένα μαντρόσκυλο και μπορείς να τα έχεις και τα δύο. Το μαντρόσκυλο μπορεί να μάθει στον Ξουτ να είναι πιο άγριος.

Στον κύριο που είχε χάσει την όρασή του θα του έλεγα: Μπράβο σου, που πήρες κοντά σου τον Ξουτ! Γιατί ο Ξουτ σε βοήθησε να περάσεις το δρόμο και τώρα τον βοηθάς κι εσύ που τον έχεις στο σπίτι σου και δεν τον διώχνεις".                                                               



Οι συζητήσεις έγιναν την ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) (03/12/2019) και με κάθε παιδί ξεχωριστά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κάποια παιδιά έδωσαν σχεδόν ίδιες απαντήσεις. 
Εύχομαι η αγνότητα, η ευαισθησία απέναντι στα ζώα αλλά και απέναντι στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα να υπάρχει πάντα στην καρδιά και στη σκέψη τους.  
Γιάννα Σέργη