Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019-20: Το βασιλικάκι μας


Το βασιλικάκι μας


Μάνα σγουρός βασιλικός, πλατύφυλλος και δροσερός.
Μάνα, ποιος τονε πότιζε και τονε δροσολόγιζε
κι έβγαλε φύλλα και κλαδιά 
και σκέπασε τη γειτονιά 
και σκέπασε και μένα που μ' έχει η μάνα μου ένα;







Τρίτη, 29/10/2019, ώρα 15:30, στην αυλή μας







Τετάρτη, 30/10/2019,  ώρα 15:45, στην τάξη

Πέρυσι είχαμε φυτέψει ένα βασιλικό, "το βασιλικάκι μας", όπως το έλεγαν τα παιδιά. Τον αγαπήσαμε πολύ και γι' αυτό στολίσαμε και τη γλάστρα του, για να "αισθάνεται ωραία".  Τον είχαμε στο παράθυρό μας και του μιλούσαμε, τον χαϊδεύαμε και τον ποτίζαμε όποτε βλέπαμε ότι είχε στεγνώσει το χωματάκι του. Κι ο βασιλικός μας φούντωνε και ψήλωνε και μοσχοβολούσε. 
Όμως, όσοι επιστρέψαμε το Σεπτέμβριο, είδαμε πως ο βασιλικός μας είχε ξεραθεί έτσι μόνος κι αφρόντιστος που πέρασε το καλοκαίρι. 


Ένα μάθημα ζωής κι αυτό!!!

Όλα όμως μπορούν να ξαναρχίσουν και να ξαναγεννηθεί η ελπίδα. Γι' αυτό ένα καινούριο κλαδάκι βασιλικού ήρθε στην τάξη. Το βάλαμε στο νερό και σε λίγες μέρες παρατηρήσαμε ότι είχε βγάλει ρίζες! Ένα θαύμα στα μάτια των παιδιών! Μια σπουδαία λειτουργία της φύσης ξεδιπλώθηκε μπροστά τους με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο.  Τώρα το καινούριο μας βασιλικάκι είχε κι άλλες ανάγκες εκτός από το νερό. Έτσι, στη γλάστρα που με τόση φροντίδα είχαμε στολίσει, φυτέψαμε το φυντανάκι μας, το καινούριο μας βασιλικάκι, και του ευχηθήκαμε να μεγαλώσει! 


Δείτε με πόση στοργή το χαϊδεύουν και με πόση αφοσίωση το κοιτούν και το ποτίζουν τα παιδιά! 


Και το ξερό φυτό που κάποτε φροντίσαμε και αγαπήσαμε; Αυτό, που με μεγάλη μας έκπληξη, παρατηρήσαμε ότι μύριζε ακόμα... σαν μια ανάμνηση που δε σβήνει ποτέ...αυτό τι θ' απογίνει;
Συζητήσαμε και αποφασίσαμε να το ξαπλώσουμε στο παρτέρι μας. Του ευχηθήκαμε να ξεκουραστεί, εκεί στο δικό του περιβάλλον. Κι όταν ξεκουραστεί, ίσως να βρει τη δύναμη να βοηθήσει το γεράνι δίπλα του να μεγαλώσει...

Έτσι, σιγά και τρυφερά ανακαλύπτουμε τα μυστικά της φύσης και της ζωής... Στις εμπειρίες αυτές θα προστεθούν σταδιακά, καθώς μεγαλώνουμε, οι παραπάνω γνώσεις, και τότε, επειδή θα έχουν βρει γόνιμο έδαφος, θα εδραιωθούν και θα μείνουν για πάντα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: