Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019-20- ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ



Τι πιο όμορφο αυτές τις μέρες από ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στην τάξη, όπου τα πολλά και διάφορα υλικά προκαλούν τα παιδιά να επιλέξουν αυτά που τα εμπνέουν και να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά δέντρα;

Σήμερα λοιπόν, Παρασκευή 29/11/2019, ξεκινήσαμε με το ολοήμερο τμήμα τη δημιουργία του δάσους των χριστουγεννιάτικων τριγώνων. Δύο μεγάλα χαρτόνια ενώθηκαν και αρχίσαμε να ψάχνουμε για τα υλικά μας. Ό,τι βρίσκαμε και μας άρεσε το βάζαμε στο τραπέζι εργασίας. Συγκεντρώσαμε: χρυσές χάντρες και κομματάκια τρέσας (τα κόψαμε από τις γιρλάντες  που βρήκαμε στα στολίδια για το δέντρο), πούλιες, φτερά κομματάκια από κορδέλες, πλαστικά κόκκινα και πράσινα καπάκια, κουμπιά και πλαστικά ματάκια χειροτεχνίας (γιατί όχι, Αριάδνη; δεκτή από όλους η ιδέα σου). Με όλα αυτά δημιουργήσαμε τον πίνακα που βλέπετε και στολίσαμε την τάξη μας:

Σήμερα, 2/12/2019, στήσαμε το εργαστήρι μας από το πρωί και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί 2 ολοστόλιστα δέντρα.

Η επιλογή των παιδιών από τα διαθέσιμα υλικά ήταν: πλαστικά καπάκια, αλουμινόχαρτο, σελίδες από παλιά περιοδικά, χάντρες, κορδελίτσες, πούλιες και ένα κομματάκι από ασημένιο χαρτόνι που μεταμορφώθηκε σε λουλουδάκια.
Έτσι με την απαραίτητη κόλλα και δυο σχηματισμένα χάρτινα δέντρα, αρχίσαμε δουλειά και το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε τόσο, που αυθόρμητα χειροκροτήσαμε για τα έργα μας!

Τα καπάκια τυλίχτηκαν εύκολα σε αλουμινόχαρτο και έγιναν μικρές λαμπερές μπαλίτσες, που τοποθετήθηκαν προσεκτικά πάνω σε ένα παχύ στρώμα κόλλας και γέμισαν το ένα δέντρο μας. Κι όπου εντοπίζαμε κενό, το γεμίσαμε με μικρά μπαλάκια από τα υπόλοιπα κομματάκια του αλουμινόχαρτου, που αποδείχτηκαν χρήσιμα κι αυτά, αντί να πάνε στο καλάθι των αχρήστων. Εύκολο, με μηδαμινό κόστος, πολύ καλό για την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας και εντυπωσιακό, αφού λάμπει!




Στη συνέχεια, οι σελίδες από τα παλιά περιοδικά έγιναν μπαλάκια που τυλίχτηκαν σε αλουμινόχαρτο και τοποθετήθηκαν στο κέντρο και στις γωνίες του δεύτερου δέντρου μας. Σαν τυλιχτά γλυκάκια έμοιαζαν! Η υπόλοιπη επιφάνεια γέμισε από όλα τα άλλα υλικά. Κορδελάκια, στρας, τα χάρτινα ασημένια λουλουδάκια και πολλές πολλές μικρές χαντρούλες που έπεφταν πάνω στην κόλλα με τόση χαρά! Αυτό το δέντρο ψηφίστηκε ως το πιο όμορφο από τα παιδιά!

Σήμερα, 3/12/2019 στήσαμε πάλι το εργαστήρι μας από νωρίς και αποφασίσαμε να φτιάξει ο καθένας το δικό του δέντρο. Πρώτα απλώσαμε τα υλικά μας πάνω στο τραπέζι: πολλές κορδέλες, κουμπιά, στρας, ξυλάκια αρίθμησης, το ρολό από το αλουμινόχαρτο που είχε τελειώσει χθες, ένα κομματάκι αλουμινόχατο που βρήκαμε τυχαία, καπάκια, χρωματιστά τρίγωνα από αφρώδες υλικό και από χαρτόνι, κομμάτια χαρτόνι για βάσεις, χρωματιστά πλαστικά καλαμάκια, χρωματιστές χάρτινες λωρίδες, φούντες, δηλαδή, ό,τι βρήκαμε στην τάξη μας. Μετά πήραμε το χρόνο μας για να παρατηρήσουμε τα υλικά και να επιλέξει ο καθένας αυτά που του άρεσαν, για να φτιάξει το δέντρο του, και πιάσαμε δουλειά.


Εδώ η απόφαση πάρθηκε. Το ρολό θα τυλιχτεί με το κομμάτι αλουμινόχαρτου. 

Ωραίος κορμός θα γίνει...
Και τώρα;
Ωραία ιδέα! Να δέσουμε κορδέλες. Αλλά, δύσκολο το εγχείρημα...
Ψάχνουμε για άλλη ιδέα...και τη βρήκαμε.
Αυτό είναι. Ούτε δεσίματα, ούτε μπελάδες... Οι χρωματιστές λωρίδες είναι μια χαρά!

Εδώ διαλέξαμε τα καλαμάκια. Άλλος τα πράσινα κι άλλος τα κόκκινα. Για να δούμε...


Να κι άλλη μια επιλογή. Με δυο ξυλάκια δημιουργήσαμε τον κορμό και με λαμπερές κορδέλες οριζόντια θα σχηματίσουμε ένα ωραίο δεντράκι. Τα καλαμάκια όμως... μας δημιούργησαν πρόβλημα. Πολύ σκληρά για να τα κόψουμε μετά και να σχηματίσουμε δέντρο (ούτε η δασκάλα δεν τα κατάφερε να βοηθήσει κι ας έχει μεγάλο ψαλίδι). Άσε που αργούσαν να κολλήσουν και μόλις πηγαίναμε να τα κόψουμε φεύγανε από τη θέση τους... Κάτι δεν προβλέψαμε... όμως δεν πετυχαίνουν όλες οι προσπάθειες. Έτσι δεν είναι; Οπότε, όσοι διάλεξαν τα καλαμάκια, πάνε γι' άλλες ιδέες ή προσπαθούν να καταλάβουν τι δεν πήγε καλά και να μη το επαναλάβουν.

Πολύ ωραία! Τρίγωνα από αφρώδες και πολλές πούλιες! Σχεδόν έτοιμα άλλα δύο δεντράκια, που μοιάζουν αλλά και διαφέρουν σημαντικά!
Ένα μεγάλο κουμπί στην κορυφή, πολλές  κορδέλες και πούλιες.  Ωραιότατο!

Πόσα πολλά αστέρια και τι καλοφτιαγμένο πλαίσιο!
Πολύ ωραίο! Γεμάτο κορδέλες!
Να κι ένα ακόμα πολύ διαφορετικό δέντρο! Σε λίγο θα μπουν και οι πούλιες και θα γίνει τέλειο!






Σήμερα,05/12/2019, στο ολοήμερο τμήμα αποφασίσαμε να στολίσουμε άλλον ένα τοίχο της τάξης μας με ένα ακόμη δέντρο φτιαγμένο με τα χεράκια μας. Ψάχνοντας στη χαρτοθήκη μας, βρήκαμε μερικούς ξεχασμένους κύκλους από ασημί χαρτί. Τέλεια! Όλα τα δέντρα που έχουμε φτιάξει, εκτός από του Κωνσταντίνου που κατασκεύασε το δέντρο του με παραλληλόγραμμα, ενώνοντας ξυλάκια, έχουν τριγωνικό σχήμα. Επιτέλους και ένα δέντρο από κύκλους. Ξεκινήσαμε λοιπόν να σχηματίζουμε το δέντρο πάνω στο χαρτόνι και καταλήξαμε: τρεις κύκλοι κάτω, δύο από πάνω, και μετά ένας, ένας, ένας.  Κολλήσαμε τους κύκλους και τώρα ήρθε η ώρα να το διακοσμήσουμε. Έβαλα στο τραπέζι διάφορα υλικά, ανάμεσά τους και ένα κουτί μπατονέτες, έτσι για πρόκληση. Τα παιδιά γέλασαν πολύ, μη μπορώντας να συνδέσουν τις μπατονέτες με το στόλισμα ενός δέντρου. Γιατί όχι; ποιος είπε ότι οι μπατονέτες είναι μόνο για να καθαρίζουμε τα αφτιά μας; Γρήγορα μπήκαν στο "παιχνίδι της φαντασίας και της δημιουργικότητας" κι άρχισαν δειλά να πειραματίζονται. Ορίστε το νέο μας έργο, που το ονομάσαμε "το δέντρο με τους κύκλους": 




                                        


Με προσοχή φτιάχνουμε και μερικά λουλούδια από μαλακά χάρτινα πετσετάκια για να στολίσουμε τους κύκλους.

Και στην κορφή ένα λουλούδι από μικρά κυκλάκια, με μια μπαλίτσα από αλουμινόχαρτο στο κέντρο και πολλά στρας. 


Σήμερα, 06/12/2019, ο Παναγιώτης ήθελε να  προσπαθήσουμε ξανά να φτιάξουμε το δέντρο με τα καλαμάκια... Σκεφτήκαμε λοιπόν τι έπρεπε να διορθώσουμε και στήσαμε πάλι ένα μικρό εργαστήρι. Ε, αυτή τη φορά τα καταφέραμε μια χαρά, όπως βλέπετε:


Κι έτσι, ο πίνακάς μας εμπλουτίστηκε με ένα ακόμη όμορφο δέντρο:


 Μπράβο παιδιά!

Και τώρα τα "πραγματικά" μας δέντρα!

Πρώτο και καλύτερο το ΚΑΡΑΜΕΛΟΔΕΝΤΡΟ!





 Γλυκύτατο, νοστιμότατο και μυρωδάτο!
Πώς κάνουμε υπομονή για τη μέρα της γιορτής που θα το ξεστολίσουμε, εμείς ξέρουμε....

Ευχαριστούμε κ. Βικτωρία & κ. Σταυρούλα για το μεγάλο δέντρο!

Και τώρα το Μηλόδεντρο, 
στη γωνιά του μπακάλικου, 
με αληθινά μήλα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: