Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019-20 - Ο Καρυοθραύστης


Σήμερα, 19-12-2019, διαβάσαμε το παραμύθι του Καρυοθραύστη. Τα παιδιά μαγεύτηκαν και περισσότερο στο τέλος όταν "εμφανίστηκε" από μια κρυψώνα "αυτοπροσώπως" ο ξύλινος καρυοθραύστης!

Λίγα λόγια για το παραμύθι:

Η ιστορία του Καρυοθραύστη διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της, που είναι κατασκευαστής παιχνιδιών. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Ανάμεσα στα μεγάλα δόντια του τοποθετείται ένα καρύδι που το δαγκώνει με τη βοήθεια ενός μοχλού και το σπάει. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτή τη μάχη ο Καρυοθραύστης, με τη βοήθεια της Κλάρας, αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.
Στη συνέχεια η Κλάρα και ο Πρίγκιπας-Καρυοθραύστης  κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας. Το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας του ονείρου της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη που της χάρισε ο νονός της.

Μετά την αφήγηση, στο τέλος μιας χαρούμενης μέρας, με τον Καρυοθραύστη αγκαλιά:









Την επόμενη μέρα, ένα μεγάλο χαρτί έγινε η βάση για να αποτυπώσουμε τα βασικά πρόσωπα του παραμυθιού, με το αγαπημένο μας κολάζ. 

Δίπλα στο στολισμένο δέντρο, η Κλάρα, ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών, ενώ με λίγο χρυσό σπρέι πήραν όλα κι άλλη μια δόση παραμυθένιας μαγείας.



"Αυτό που φτιάξαμε, κυρία, δεν υπάρχει ούτε στο καλύτερο μαγαζί!", φώναξε ενθουσιασμένος ο Μάνος αφού με βοήθησε να αναρτήσουμε στο χώρο της Βιβλιοθήκης τον πίνακα που δημιουργήσαμε.

Και στη συνέχεια, ένα σακούλι γεμάτο καρύδια κι ένας σύγχρονος καρυοθραύστης ήταν αρκετά για να γίνει δοκιμή δυνάμεων... ενθουσιασμός σε κάθε κρατς και μεγαλύτερη προσπάθεια για τα σκληρά καρύδια! Και καινούριες, σύνθετες, λέξεις: καρυδότσουφλο,καρυδόψυχα, καρυοθραύστης ή  καρυδοσπάστης ... Για το τέλος, τι άλλο; ξεφλουδίσαμε τα σπασμένα καρύδια και φάγαμε με όρεξη  το νοστιμότατο και θρεπτικό καρπό.
Ευχαριστούμε, Κωνσταντίνε Μ. για τα υπέροχα καρύδια!





Καλά και Παραμυθένια Χριστούγεννα, παιδιά!
-----------------------------------------------------

(Αυτός είναι ο καρυοθραύστης που διάλεξαν τα παιδιά και θα αγοράσουμε για το σχολείο μας)


Σήμερα, 15/01/2019, επανήλθαμε στο ολοήμερο τμήμα στο ίδιο παραμύθι, για δύο λόγους. Ο ένας ήταν γιατί κάποια παιδιά έλειπαν την ημέρα που το αφηγήθηκα και ο δεύτερος γιατί αποφασίσαμε να αγοράσουμε τον δικό μας καρυοθραύστη! Για το δεύτερο αυτό λόγο, είδαμε τους καρυοθραύστες που πουλάει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, (το είχα εντοπίσει νωρίτερα, κάνοντας έρευνα αγοράς), και τα παιδιά επέλεξαν αυτόν που τους άρεσε για να γίνει δικός μας. Παρατηρώντας λοιπόν αυτούς τους καρυοθραύστες και αφού είχαμε διαβάσει το παραμύθι, ο Μάριος και ο Παναγιώτης ζωγράφισαν και στόλισαν κατάλληλα τον καρυοθραύστη τους. Καμαρώστε και αυτές τις εργασίες:






Και, ναι! Το δέμα με τον καταδικό μας καρυοθραύστη ήρθε! Τον αγγίξαμε, παίξαμε μαζί τους, γελάσαμε, ενθουσιαστήκαμε! Και προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη θέση στη γωνιά της βιβλιοθήκης μας για να τον τοποθετήσουμε, δίπλα στο βιβλίο του, και να μας συντροφεύει στα διαβάσματά μας.
Ευχαριστούμε τις μανούλες για την αγορά του!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: