Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ και ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΔΕΝΤΡΑ

Φθινόπωρο 2022
Άνοιξη και Πάσχα 2022
Η Άνοιξη, μια κούκλα με στολισμένο φόρεμα απ' τα χεράκια τους, λουλούδια και πεταλούδες γέμισαν το ανοιξιάτικο δέντρο μας



Με τα αβγά που κρεμάσαμε το δέντρο μας έγινε πασχαλινό

Χειμώνας 2022
Με χιονάνθρωπους, σύννεφα και τη λέξη χειμώνας από τα χεράκια της Δέσποινας, στολίσαμε το δέντρο των εποχών για το φετινό χειμώνα. Μας αρέσει πολύ και το καμαρώνουμε


Χριστούγεννα 2021
Το αγαπημένο μας δέντρο (ένα ακόμα δώρο του Προοδευτικού Συλλόγου Λευκιανών) έβγαλε τα φθινοπωρινά του στολίδια και στολίστηκε για τα Χριστούγεννα με νέα, με τα πιο ΟΜΟΡΦΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ για να μας εκπλήξει και να μας ζεσταίνει την καρδιά. Πολλά πολλά χρωματιστά φωτάκια (δώρο του ΥΡΙΑ Λευκών) συμπληρώνουν τα στολίδια του και μεγαλώνουν τη χαρά μας!

Κι ο Καρυοθραύστης μας, βγήκε από το παραμύθι του και παραστέκει, περήφανος φρουρός του!

΄Το Φθινόπωρο που μόλις πέρασε ήταν γεμάτο βροχερά σύννεφα:


Και τον περασμένο χειμώνα γεμάτο χιόνι, χιονάνθρωπους κι ένα σπουργίτι να βρίσκει ζεστασιά στα κλαδιά του: 


Γιατί,  με κάθε τρόπο, πρέπει να συμβάλλουμε στην κατανόηση των εποχών, στο πλαίσιο της δύσκολης για τα μικρά παιδιά έννοιας του χρόνου, που επεξεργαζόμαστε συνεχώς.

Το κλασικό μας δέντρο

Κάθε μέρα προσθέτουν...

Το δέντρο με τα σχήματα, γιατί κάτω από τη χαρά 
μπορεί να φωλιάζει η ευκαιρία για μάθηση ή εμπέδωση


Το δέντρο με ό,τι είχαμε, χρήσιμα και άχρηστα, φαντασία και τη χαρά της δημιουργίας








Δέντρα λαμπερά σε ένα χωριό, μια νύχτα χριστουγεννιάτικη με πολλά αστέρια. Όπως είπαν τα παιδιά, αυτό το χωριό είναι η Βηθλεέμ!

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Ο ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ-ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 ΣΤΟΧΟΙ:

  • Καλλιέργεια ενσυναίσθησης και αναγνώριση της αξίας του άλλου
  • Οικειοποίηση καταστάσεων δυναμισμού στην αντιμετώπιση δυσκολιών (ανοχή στις ματαιώσεις) και παραδείγματα συμπεριφορών προς αποφυγή
  • Καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων
  • Καλλιέργεια προφορικού λόγου, έκφρασης συναισθημάτων και απόψεων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ: Ένας σπουργίτης τρώει μερικά μπιζέλια από αυτά που φυτεύει ένας γεωργός στο χωράφι του. Ο γεωργός θυμώνει και υποβάλλει το σπουργίτη σε τρεις σκληρές δοκιμασίες με σκοπό να τον θανατώσει. Ο σπουργίτης διακωμωδεί τις δυσκολίες και καταφέρνει με τη δύναμη της θέλησης και της υψηλής ανοχής στη ματαίωση που έχει, να βγει νικητής και να πετάξει και πάλι ελεύθερος.

Από το βιβλίο: Γιάννα Σέργη, Η μυρμήγκω και άλλα κλιμακωτά παραμύθια. Εκδόσεις Πατάκη. Εύκολη πρόσβαση  στις ερωτήσεις μετά από κάθε παραμύθι του βιβλίου εδώ: https://www.patakis.gr/files/1193167.pdf


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς νομίζεις ότι αισθάνθηκε ο σπουργίτης όταν με το «πριτς» που έκανε ο γεωργός βγήκε πάλι στον αέρα και πέταξε ψηλά; Γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Χρήστος Σ.: “Αισθάνθηκε πολύ καλά, γιατί ξέφυγε και είπε: -Το ήξερα ότι μπορώ να ξεφύγω!”

Χρήστος Β. “Καλά αισθάνθηκε, γιατί ο γεωργός ήταν πολύ κακός με το σπουργίτη. Ο σπουργίτης μόλις βγήκε φώναξε: Ζήτω που βγήκα!”. Ήταν τόσο σκληρός και δυνατός επειδή είχε φάει τα μπιζέλια που έχουν σίδηρο. Ήταν άδικο αυτό που έκανε ο γεωργός, γιατί δεν ήταν ωραίο για ένα μικρό πουλάκι να κάνει τόσες τιμωρίες. Το σπουργιτάκι πεινούσε και δεν έβρισκε να φάει και πήρε λίγα μπιζέλια. Ο γεωργός έπρεπε να το καταλάβει αυτό”.

Κωνσταντίνα: “Αισθάνθηκε τόσο ωραία και φώναξε “Ξέφυγα!” γιατί επιτέλους βγήκε από το γεωργό που ήθελε να τον φάει”.

Τζωρτζίνα: “Αισθανόταν πολύ καλύτερα γιατί φοβότανε εκεί μέσα κι ήταν σκοτεινά. Αλλά είχε πιστέψει ότι είναι πιο έξυπνος από το γεωργό, γιατί είχε κερδίσει και τώρα ήξερε τι να κάνει. Ήξερε ότι μπορούσε να βγει και βγήκε!”

Κίρκη: “Αισθάνθηκε πολύ καλά γιατί γλίτωσε”.

Βασιλική: “Πολύ ωραία, γιατί του άρεσε που τα κατάφερε και ήταν ελεύθερος να πετάξει όπου θέλει”.

Ελένη: “Πολύ ωραία, γιατί πέταξε και είχε μάθει να πετάει ελεύθερα”.

Ζωή: “Πολύ καλά. Ήταν ευχαριστημένος που τα κατάφερε”.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν ήσουν ένας φίλος του σπουργίτη και τον συναντούσες όταν πια είχε ξεπεράσει όλες αυτές τις δυσκολίες, τι θα σκεφτόσουν γι’ αυτόν και τι θα του έλεγες;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Χρήστος Β.: “Θα του έλεγα -Μπράβο σου που ήσουν τόσο πολύ δυνατός και τα κατάφερες και πέρασες τόσες πολλές δυσκολίες”.

Κωνσταντίνα: “Μπράβο σου που τα κατάφερες!. Πάμε τώρα να φύγουμε από δω!”

Χρήστος Σ. “Μπράβο, γιατί γλίτωσες και δεν πέθανες! Πάμε τώρα να φύγουμε μακριά και να μην ξαναπάς ποτέ στο γεωργό”.

Κίρκη: “Μπράβο σου, γιατί ήσουν πολύ καλός και έξυπνος! Δεν φοβήθηκες με αυτά που σου έκανε ο γεωργός. Να είσαι πάντα χαρούμενος και δυνατός!”

Ζωή: “Δεν έχω ξαναδεί πιο δυνατό σπουργίτη! Ήταν σωστά όλα που έκανες αλλά να μην ξαναπάς στο γεωργό, γιατί είναι κακός και δεν ήταν καθόλου ωραία αυτά που έκανε”.

Βασιλική: “Θα του έλεγα: -Μπράβο! Γιατί είσαι δυνατός”.

Ελένη: “Μπράβο και συγχαρητήρια, επειδή δε φοβήθηκες και γι’ αυτό τα κατάφερες να μην πεθάνεις και να γλιτώσεις από το γεωργό, από το ζεστό νερό, από το δέντρο που σε κρέμασε και από το μύλο που ήθελε να σε κάνει αλεύρι και πέταξες ελεύθερος”.


ΕΡΩΤΗΣΗ:Αν μετά από πολύ καιρό ο γεωργός έσπερνε ξανά μπιζέλια στο χωράφι του και ερχόταν πάλι ένας σπουργίτης και του τα έτρωγε, πώς λες να τον αντιμετώπιζε;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Τζωρτζίνα: "Ο άλλος σπουργίτης πήγε μια μέρα και του τα έφαγε όλα τα μπιζέλια του γεωργού. Αυτός τότε τον βούτηξε και τον έβαλε κάτω και προσπάθησε να τον πατήσει αλλά εκείνος τι έκανε; Του πέταξε νερό που είχε πιει πριν και μετά ο γεωργός κρύωσε και πήγε να αλλάξει τα ρούχα τα βρεμένα. Ο σπουργίτης τότε βρήκε ευκαιρία, πέταξε και πήγε στα δέντρα, εκεί που είχε τη φωλιά του κι έκατσε με την οικογένειά του και όλοι κορόιδευαν το γεωργό από εκεί ψηλά που ήταν".

Χρήστος Β.: "Τον άλλο σπουργίτη τον άρπαξε ο γεωργός από το φτερό και τον πέταξε στην πόρτα. Τότε κουτούλησε ο σπουργίτης και έσπασε το τζάμι και πέταξε, πονούσε αλλά πέταξε, κι έφυγε. Δεν επιτρέπεται να κάνει τέτοια ο γεωργός στους σπουργίτες, ούτε σε κανένα άλλο ζώο, γιατί τα ζώα τα σεβόμαστε. Ήθελε μόνο να φάει λίγα σποράκια, επειδή πεινούσε και δεν είχε τίποτα να φάει. Και ήταν μόνος του, δεν είχε ούτε μπαμπά ούτε μαμά να τον φροντίσουν. Ο γεωργός έπρεπε να ξέρει ότι οι σπουργίτες είναι πολύ δυνατά πουλιά. Γι’ αυτό το χειμώνα δεν πάνε στις ζεστές χώρες, αλλά κάθονται εδώ και αντέχουνε. Είναι μικρά αλλά είναι δυνατά πουλάκια".

Βασιλική: "Τον άλλο σπουργίτη τον φοβέρισε ο γεωργός και του είπε να φύγει, γιατί αν τον τσακώσει θα τον τιμωρήσει κι αυτόν σαν τον άλλο. Ο σπουργίτης τον άκουσε και έφυγε και πήγε αλλού να βρει να φάει. Βρήκε άλλα σποράκια και δεν τον τιμώρησε κανείς".

Κίρκη: "Και τον άλλο σπουργίτη προσπάθησε να τον σκοτώσει ο γεωργός αλλά κι αυτός ήταν δυνατός και έξυπνος και του ξέφυγε. Ο γεωργός έκανε κάτι πολύ κακό: Τον έπιασε και πήγε να τον ρίξει στη φωτιά, αλλά δεν τον κρατούσε πολύ γερά και ο σπουργίτης έβγαλε τα χέρια του από πάνω του και πέταξε ελεύθερος".

Κωνσταντίνα: "Τον έδιωξε με το φτυάρι και τον έσπρωχνε. Πολύ κακός ο γεωργός. Μετά του φώναξε: -Πήγαινε από δω, πήγαινε αλλού να φας! Και τον έπιασε μετά και τον πέταξε κάτω. Τότε ο σπουργίτης σηκώθηκε και τσίμπησε το γεωργό. Αυτός έβαλε ένα τσιρότο. Είχε θυμώσει και τον έπιασε και τον έριξε πάλι στο ζεστό νερό. Αλλά ο σπουργίτης κατάφερε και σηκώθηκε και πέταξε και δεν ξαναπήγε ποτέ στο χωράφι του γεωργού".

Ζωή: "Τον άλλο σπουργίτη δεν τον τιμώρησε ο γεωργός, αλλά του φέρθηκε ωραία. Πήρε ένα λουλούδι και τον χτύπησε ελαφρά στο κεφαλάκι του και του είπε: -Φύγε, σε παρακαλώ, μην μου τρως τους σπόρους, πήγαινε κάπου αλλού να βρεις φαγητό. Ο σπουργίτης είπε τότε: -Πεινάω! Και ο γεωργός του είπε : -Να πας κάπου αλλού, σ’ ένα μαγαζί που πουλάει σπόρους ή σε ένα φούρνο και να πεις : -Δώσε μου μια τυρόπιτα ή ένα κουλουράκι με λίγο σουσαμάκι να φάω! Τότε ο φούρναρης του πέταξε κάτω ένα κομματάκι από ένα κουλούρι και ο σπουργίτης έφαγε και χόρτασε".

Χρήστος Σ. : "Στον άλλο σπουργίτη ο γεωργός έκανε κάτι χειρότερο. Πήρε μια ομπρέλα και τον έσπρωξε και τον πέταξε μέσα στον αναμμένο φούρνο. Ψήθηκε ο σπουργίτης και πάει".

Ελένη: "Τα ίδια έκανε και στον άλλο σπουργίτη, τον τιμώρησε. Αλλά και ο άλλος σπουργίτης ήταν το ίδιο δυνατός και γλίτωσε".  


ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

-γιατί η ζωγραφική είναι μια από τις πολλές "γλώσσες" των παιδιών-

Ο γεωργός έχει πιάσει το σπουργίτη- Τον έχει κρεμάσει στο δέντρο. 

Η καρδιά/η αγάπη μας είναι στον σπουργίτη!


Ο γεωργός ετοιμάζεται να πιάσει τον μικρό σπουργίτη. Χαίρεται, γιατί είναι σίγουρος πως θα τα καταφέρει.


Ο γεωργός έχει πιάσει τον σπουργίτη και ετοιμάζεται να τον τιμωρήσει. "Τώρα θα δεις τι θα πάθεις!" σκέφτεται...


Ο γεωργός με το φτυάρι του φυτεύει τα μπιζέλια. Ο σπουργίτης δεν έχει εμφανιστεί ακόμα.


Ο γεωργός, θυμωμένος, ετοιμάζεται να πιάσει τον σπουργίτη.


Ο γεωργός στο χωράφι του, ενώ έχει κρεμάσει το σπουργίτη στο δέντρο και τον ρωτάει: "Σπουργίτη, ζεις ή πέθανες;" "Ζω, βέβαια! απάντησε ο σπουργίτης. "Έφαγα νόστιμα μπιζέλια και τώρα κουνιέμαι στην κούνια μου!"

Οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν απόλυτα! 
Επιφυλάσσομαι να κάνουμε συζήτηση με τους γονείς και ανάλυση των όσων είπαν τα παιδιά!!!

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

"Οι δραστηριότητες για τα σχήματα όπως και τα παιχνίδια με σχήματα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο ψυχαγωγίας και παράλληλα εκπαίδευσης των παιδιών. Ας δούμε πως επηρεάζουν την σκέψη των παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη χωρικής και γεωμετρικής σκέψης καθώς ο χώρος και οι εμπειρίες μέσα σ’ αυτόν, εκτός από το να αποτελούν μια πρώτη πηγή εννοιών, στηρίζουν τη μαθηματική σκέψη των παιδιών και αποτελούν τη βάση ανάπτυξης του μαθηματικού συλλογισμού σε πολλά επίπεδα (π.χ. τα κλάσματα και οι πράξεις του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης παρουσιάζονται με την βοήθεια σχημάτων).

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναγνωρίζουν με μεγάλη ακρίβεια τους κύκλους και τα τετράγωνα ενώ είναι λιγότερο ακριβή στην αναγνώριση των τριγώνων και των και των ορθογωνίων παραλληλογράμμων.

Αναφέρεται επίσης ότι ακόμα και αν τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν και να ονοματίσουν τα παραπάνω σχήματα, δεν έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους, ούτε να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις σχέσεις τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίζουν το σχήμα του τετραγώνου και του ορθογωνίου, όταν όμως αλλάξει η διευθέτηση των σχημάτων, τότε αυτά παύουν στην παιδική αντίληψη να είναι τετράγωνο και ορθογώνιο αντίστοιχα". 

Ελένη Τύμπα, Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Ανάμεσα λοιπόν σε άλλες δραστηριότητες για τα σχήματα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να πειραματιστούν ανταποκρινόμενα στην πρόκληση να δημιουργήσουν από ένα σωρό άχρωμα σχήματα ένα ζωάκι. Η διαδικασία ήταν εποικοδομητική, καθώς χρησιμοποιούσαν τη σχετική ορολογία και προσπαθούσαν να κάνουν το καθένα τη δική του σύνθεση. Το αποτέλεσμα υπέροχο!






Σκυλιά, γάτες, ένα γουρουνάκι και μια καμηλοπάρδαλη, τα σχηματοζωάκια μας πήραν χρώμα 
και μοναδικά χαρακτηριστικά! 

Μπράβο παιδιά!!!

Να έχετε πολλές ευκαιρίες να εμπνέεστε και να δημιουργείτε!
















Και μια ομαδική εργασία, ένα κολάζ - αποτύπωση της κύριας σκηνής της ιστορίας του Κουκούσκα, της Μ. ΚΑΤΣΙΚΑ, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, από την περσυνή
χρονιά που τα μεγαλύτερα παιδιά αγαπούν πολύ και βρίσκουν αφορμή για να διηγηθούν την ιστορία στα μικρότερα.

Μαθαίνοντας τα σχήματα, μιμηθήκαμε τη συγγραφέα & εικονογράφο, η οποία χρησιμοποιεί χρωματιστά γεωμετρικά σχήματα  στο χαριτωμένο αυτό βιβλίο της.

Το συμβούλιο των πουλιών