Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

"Οι δραστηριότητες για τα σχήματα όπως και τα παιχνίδια με σχήματα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο ψυχαγωγίας και παράλληλα εκπαίδευσης των παιδιών. Ας δούμε πως επηρεάζουν την σκέψη των παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη χωρικής και γεωμετρικής σκέψης καθώς ο χώρος και οι εμπειρίες μέσα σ’ αυτόν, εκτός από το να αποτελούν μια πρώτη πηγή εννοιών, στηρίζουν τη μαθηματική σκέψη των παιδιών και αποτελούν τη βάση ανάπτυξης του μαθηματικού συλλογισμού σε πολλά επίπεδα (π.χ. τα κλάσματα και οι πράξεις του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης παρουσιάζονται με την βοήθεια σχημάτων).

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναγνωρίζουν με μεγάλη ακρίβεια τους κύκλους και τα τετράγωνα ενώ είναι λιγότερο ακριβή στην αναγνώριση των τριγώνων και των και των ορθογωνίων παραλληλογράμμων.

Αναφέρεται επίσης ότι ακόμα και αν τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν και να ονοματίσουν τα παραπάνω σχήματα, δεν έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους, ούτε να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις σχέσεις τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίζουν το σχήμα του τετραγώνου και του ορθογωνίου, όταν όμως αλλάξει η διευθέτηση των σχημάτων, τότε αυτά παύουν στην παιδική αντίληψη να είναι τετράγωνο και ορθογώνιο αντίστοιχα". 

Ελένη Τύμπα, Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Ανάμεσα λοιπόν σε άλλες δραστηριότητες για τα σχήματα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να πειραματιστούν ανταποκρινόμενα στην πρόκληση να δημιουργήσουν από ένα σωρό άχρωμα σχήματα ένα ζωάκι. Η διαδικασία ήταν εποικοδομητική, καθώς χρησιμοποιούσαν τη σχετική ορολογία και προσπαθούσαν να κάνουν το καθένα τη δική του σύνθεση. Το αποτέλεσμα υπέροχο!






Σκυλιά, γάτες, ένα γουρουνάκι και μια καμηλοπάρδαλη, τα σχηματοζωάκια μας πήραν χρώμα 
και μοναδικά χαρακτηριστικά! 

Μπράβο παιδιά!!!

Να έχετε πολλές ευκαιρίες να εμπνέεστε και να δημιουργείτε!
















Και μια ομαδική εργασία, ένα κολάζ - αποτύπωση της κύριας σκηνής της ιστορίας του Κουκούσκα, της Μ. ΚΑΤΣΙΚΑ, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, από την περσυνή
χρονιά που τα μεγαλύτερα παιδιά αγαπούν πολύ και βρίσκουν αφορμή για να διηγηθούν την ιστορία στα μικρότερα.

Μαθαίνοντας τα σχήματα, μιμηθήκαμε τη συγγραφέα & εικονογράφο, η οποία χρησιμοποιεί χρωματιστά γεωμετρικά σχήματα  στο χαριτωμένο αυτό βιβλίο της.

Το συμβούλιο των πουλιών 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: