Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ο ΜΑΡΤΗΣ-ποιήματα, ιστορίες, παροιμίες, λαϊκά ονόματα, τραγούδια κ.α.

 

Από το βιβλίο: Γιάννα Σέργη (2010) ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. Εκδόσεις Διάπλαση. Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Διαβάσαμε το ποίημα και ζωγραφίσαμε τον Μάρτη, με την έμπνευση της Ίριδας Σαμαρτζή

Κωνσταντίνος, 3ος 2022

Δέσποινα, 3ος 2022


Να και μία από τις πιο ωραίες παροιμίες για τον Μάρτη, γραμμένη, ζωγραφισμένη και κατασκευασμένη από τα χεράκια τους:
Ναι, μια γελάει και μια κλαίει!










Μα, γιατί ο Μάρτης μια γελάει και μια κλαίει; Γιατί μια έχει λιακάδα και μια βροχή και κρύο;
Μια ωραία αιτιολογική ελληνική παραδοσιακή ιστορία, που αρέσει πολύ στα παιδιά, μας δίνει την απάντηση:

Μια φορά όλοι οι Μήνες αποφάσισαν να παντρευτούν. Βρήκε λοιπόν ο καθένας μια γυναίκα, παντρεύτηκε και νοικοκυρεύτηκε. Ο Μάρτης καθυστερούσε, γιατί δεν μπορούσε να βρει τη γυναίκα που ήθελε. Έψαχνε, έψαχνε, ώσπου βρήκε μία γυναίκα πολύ πλούσια, αλλά πολύ άσχημη και πολύ κακότροπη. Έτσι, δεν έπαιρνε την απόφαση να την παντρευτεί και συνέχισε να ψάχνει. Κάποτε βρήκε μια άλλη, πολύ φτωχή, αλλά πολύ όμορφη και πολύ καλότροπη. Μπερδεύτηκε ο Μάρτης και τελικά, μετά από καιρό, πήρε μια τρελή απόφαση. Παντρεύτηκε και τις δύο, χωρίς αυτές να το ξέρουν! Τη μία την παντρεύτηκε για τα πλούτη της και την άλλη για την ομορφιά της και έστησε δυο σπιτικά. 
Τις μέρες που ο Μάρτης ήταν με την καλή γυναίκα περνούσε ωραία, γιατί αυτή τον καλωσόριζε με αγάπη, του μιλούσε με τα πιο όμορφα λόγια και του μαγείρευε τα πιο νόστιμα φαγητά. Κι αυτός από την ευχαρίστησή του έστελνε στον κόσμο τον ήλιο, τη ζέστη, τα λουλούδια κι όλες τις ομορφιές. 'Όταν όμως ήταν με την κακή, περνούσε πολύ άσχημα, γιατί αυτή του κακομιλούσε, ήταν όλο νεύρα και μαγείρευε απαίσια φαγητά ή βαριόταν ακόμα και να μαγειρέψει. Κι αυτός θύμωνε κι όλο τσακωνόταν μαζί της. Οι καβγάδες τους ήταν πολύ μεγάλοι. Πετούσαν τα τηγάνια και τις κατσαρόλες, τα γυαλικά κι ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, φώναζαν κι έκαναν μεγάλη φασαρία. Κι ο Μάρτης, από το θυμό του, έστελνε στον κόσμο τα σύννεφα, το κρύο, τις βροντές και τη βροχή, το χαλάζι και το χιόνι.

Έτσι λοιπόν ο ευφάνταστος λαός μας, αιτιολόγησε τον άστατο καιρό του Μάρτη κι εμείς αποτυπώσαμε με τα χρώματά μας την έξυπνη αυτή ιστορία:


Ο Μάρτης με την κακή γυναίκα την ώρα του τσακωμού. Η γυναίκα είναι έτοιμη να πετάξει μια κατσαρόλα!



Ο σοφός λαός μας όμως, απέδωσε στον Μάρτη και πολλά ονόματα. Άλλα για τον άστατο καιρό, άλλα για τις γιορτές του, άλλα για τις ασχολίες των ανθρώπων. Όλα είναι υπέροχα και αιτιολογούν κι αυτά το ποιόν του. Θα τα μάθετε αμέσως διαβάζοντάς τα στην καρτέλα όπως τα έγραψαν τα παιδιά:

Γδάρτης, Ανοιξιάτης, Βαγγελιώτης, Φυτευτής, Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος! 
Του ταιριάζουν όλα!

Ακούστε και δείτε τώρα τι έκανε ο Μάρτης ο Πεντάγνωμος, μια μέρα στη μάνα του, που έβαλε μπουγάδα και άπλωσε τα ρούχα της για να στεγνώσουν:
Μελοποιημένο από Panos Galinosmusic, το ποίημα της Ρίτας Μπούμη-Παπά "Ο Μάρτης και η μάνα του"




Παρά τις αναποδιές του όμως, ο Μάρτης φέρνει πάντα την ΆΝΟΙΞΗ!



Την τραγουδούν τα περιστεράκια και όλα τα πουλιά! Ακούστε το παραδοσιακό τραγούδι "Τα κάλαντα της Άνοιξης" από το ΚΔΑΠ του Δήμου Σερρών και καμαρώστε κι αυτές τις ζωγραφιές των παιδιών, που έγιναν καθώς άκουγαν το τραγούδι (μια ασκησούλα προσοχής και αυτή, όπως και με τα άλλα ποιήματα και τραγούδια):





Θα καμαρώσετε όμως και το δέντρο των Εποχών, που το στολίσαμε όπως του άξιζε. Πεταλούδες και λουλούδια, αλλά και η Άνοιξη "αυτοπροσώπως" μεταμορφώνοντας μια ξύλινη κουτάλα:





Ο Μάρτης φέρνει και τη γιορτή της Πατρίδας:















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: