Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Ημέρα γενεθλίων του αγαπημένου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805). 

Η 2 Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY) προς τιμή του μεγάλου Δανού παραμυθά. Ο σκοπός είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή των μεγάλων στο Παιδικό Βιβλίο. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Για το 2022, υπεύθυνο για τη δημιουργία του μηνύματος και της αφίσας είναι το Εθνικό Τμήμα του Καναδά. Συγγραφέας του μηνύματος ο Richard Van Camp και εικονογράφος της αφίσας ο  Julie Flett. Η μετάφραση του μηνύματος έγινε από τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Το μήνυμα: 

«Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα. Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα. Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς. Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ. Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις. Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου. Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο. Ευχαριστώ πολύ.»

Η αφίσα:


«Τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά αλλά και για να ξυπνούν οι ενήλικες» Άντερσεν.

"Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις" Άντερσεν
"


Γύριζε, γύριζε, τρελή μου ανέμη!
Ένα χαμόγελο στα χείλη τρέμει.
Τον βλέπω να ’ρχεται από ’να αστέρι.
βιβλίο ολάνοιχτο κρατάει στο χέρι.
Να τ’ ασχημόπαπο! Μάγοι, νεράιδες,
οι μπαλωματήδες του, οι πραματευτάδες…
Σειρήνες, μάγισσες, κύκνοι κι αηδόνια.
Αχ, παραμύθια μου, λιώστε τα χιόνια!
Και να την η άνοιξη! Γελούν τα χείλη.
Χαρές παιδιάστικες, δύο τ’ Απρίλη. 
Δική σου η άνοιξη. Φως πέρα ως πέρα…
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καλή σου μέρα! 
Ντίνα Χατζηνικολάου

Παιδιά, μπορείτε να δείτε δυο αγαπημένα παραμύθια του Άντερσεν στον υπολογιστή

το ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ, εδώ:

και τα ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ εδώ:

Ο δικός μας Άντερσεν:



Κωνσταντίνος 04/04/2022

Τι έλεγες στον Άντερσεν αν ήταν δυνατόν να τον συναντήσεις;

Κωνσταντίνος: "Θα του έλεγα: Ωραίες είναι οι ιστορίες σου! Η κυρία μου είπε ότι γεννήθηκες σε μια άλλη χώρα, στη Δανία, και ότι από μικρός έγραφες ιστορίες και παραμύθια. Μπράβο σου! Μου είπε ότι οι συμμαθητές σου σε κορόιδευαν και σου έλεγαν ότι είσαι ψηλός και άσκημος. Στενοχωριόσουνα αλλά δε σταμάτησες να γράφεις παραμύθια και μετά τα διαβάζουν όλα τα παιδιά του κόσμου. Ξέρω ότι έφτιαξαν ένα Μουσείο για σένα στη Δανία και είναι πολύ ωραίο, γιατί το είδαμε στον υπολογιστή".

Δέσποινα: "Εγώ θα του έλεγα: Είσαι πολύ καλός να γράφεις βιβλία για παιδιά. Έχω ακούσει πολλά παραμύθια και η κυρία είπε ότι θα μας διαβάσει το Ασχημόπαπο. Μπράβο που είσαι πολύ καλός στο γράψιμο! Έμαθα ότι γεννήθηκες στη Δανία και ότι ο μπαμπάς σου και η μαμά σου ήτανε φτωχοί. Έμαθα ότι όταν ήσουνα μικρός το αγαπημένο σου παιχνίδι ήταν το κουκλοθέατρο και ότι έπαιζες με κούκλες τα παραμύθια που έγραφες. Είδα και το Μουσείο σου στον υπολογιστή και μου άρεσαν κάτι μαξιλάρια που ήτανε σαν βότσαλα και όταν ξάπλωνες έβλεπες τον ουρανό από μια τρύπα που είχε το ταβάνι. Μου άρεσε που είχε και πολλά δέντρα στο Μουσείο και λίμνες".

Μαρσέλο: "Θα του πω ότι η κυρία Γιάννα μου είπε ότι έγραψες πολλά παραμύθια". 

Αλίκη: "Θα του έλεγα: Είναι ωραία τα παραμύθια σου. Μου αρέσει το Ασχημόπαπο. Μου άρεσες στις εικόνες που μας έδειξε η κυρία Γιάννα. Είναι ωραίο που έγραφες βιβλία για να τα διαβάζουν τα παιδιά. Είδαμε το Μουσείο σου και μου άρεσαν κι εμένα τα μαξιλάρια που ήτανε σαν βότσαλα και ξαπλώνανε οι άνθρωποι και βλέπανε τον ουρανό από το ταβάνι".

Δύο φανταστικά εξώφυλλα βιβλίων με παραμύθια 
και ευχές για το Βιβλίο





                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: