Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

2.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Αξιόλογα Μουσεία για παιδιά στην Αθήνα



































ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

                                                                                                     





Επιμέλεια: Γιάννα Σέργη
Αθήνα, 2017

Στόχος της παρουσίασης είναι η ενημέρωση των γονέων κυρίως για τα Παιδικά, αλλά και άλλα Μουσεία τα οποία θα μπορούσαν να επισκεφτούν με τα παιδιά σε κάποιο ταξίδι τους στην Αθήνα ή εναλλακτικά να κάνουν μαζί τους μια εικονική περιήγηση σε κάποια από αυτά.

Στο τέλος της παρουσίασης παρατίθενται ενδιαφέροντες σύνδεσμοι
                                           

Λίγα λόγια για την έννοια του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Πρόκειται για ένα χώρο που χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και έχει ως επίκεντρο το παιδί. Όπως αναφέρει ο Michael Spock, διευθυντής για πολλά χρόνια του Παιδικού Μουσείου της Βοστώνης, τα παιδικά μουσεία δημιουργούνται κυρίως για τα παιδιά παρά για τα αντικείμενα. Στην ουσία, το παιδικό μουσείο αποτελεί ένα ειδικά σχεδιασμένο μαθησιακό περιβάλλον, το οποίο υποστηρίζει τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι, χωρίς να αποκλείει κανένα στοιχείο των κλασικών μουσείων, όπως π.χ. τα εκθέματα. Στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών που θα βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, αλλά και να καλλιεργήσουν την αισθητική, την κοινωνική και την πνευματική τους ανάπτυξη.
Ως προς τα εκθέματα η σημαντική διαφορά με τα άλλα μουσεία είναι το παιδί μπορεί ελεύθερα να τα αγγίξει και να τα περιεργαστεί. Τα εκθέματα, στην περίπτωση των παιδικών μουσείων, μετατρέπονται δηλαδή σε εργαλεία μάθησης μέσω όλων των αισθήσεων του παιδιού.
Η δημιουργία των παιδικών μουσείων βασίζεται στην πρωτοβουλία κυρίως εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών, γονέων και γενικά ανθρώπων πνευματικών και ευαίσθητων που σε συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς συγκεντρώνουν τα εκθέματα και τις συλλογές, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μουσεία που . μουσεία δημιουργούνται από ιδιωτικές ή κρατικές συλλογές.
Οι θεματικοί άξονες των εκθεμάτων των παιδικών μουσείων είναι συνήθως: τα συναισθήματα, οι φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, η τεχνολογία, η ιστορία και η αρχαιολογία, ο υλικός πολιτισμός, οι μύθοι και τα λαϊκά παραμύθια, το θέατρο κ.λπ.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM)στοχεύουν στην ευχαρίστηση των παιδιών, στα ερεθίσματα για την καλλιέργεια της κριτικής και της δημιουργικής σκέψης, την καλλιέργεια της ικανότητας παρατήρησης και έρευνας και στην πρόκληση του ενδιαφέροντος των παιδιών για την ιστορικότητα των αντικειμένων, ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία της εθνικής και της παγκόσμιας πολιτισμικής ταυτότητας των παιδιών.


1. Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Λεβίδου 13, Κηφισιά, Τ.Κ. 14562, Αθήνα , Τηλέφωνο: +30 210 8015870
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://www.gnhm.gr/


Το Κέντρο Γαία καλύπτει 12.000 τ.μ. σε έξι ορόφους, από τους οποίους οι τέσσερις υπόγειοι. Περιλαμβάνει επιστημονικά εργαστήρια με σύγχρονο ερευνητικό εξοπλισμό, αμφιθέατρο, εγκαταστάσεις για συνεδριακές εκδηλώσεις και προβολές, βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, πωλητήριο, καφέ - κυλικείο και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Στους εκθεσιακούς του χώρους, η εντυπωσιακή "Γεώσφαιρα" και τα σύγχρονης τεχνολογίας διαδραστικά εκθέματα, καλούν τους επισκέπτες να ερευνήσουν, να προβληματιστούν και να λάβουν θέση απέναντι στα φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη: την ενέργεια, τις μεταφορές, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, το νερό, το έδαφος, τις τροφές. 

Στις δραστηριότητες του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, ειδικές ημερίδες και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, συνέδρια με αντικείμενο θέματα οικολογίας, καθώς και σχετικές εκθέσεις. Ερευνητικά προγράμματα με στόχο την προστασία των φυσικών πόρων - του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας - και της διατροφής και υγείας του ανθρώπου, εκτελούνται στα Εργαστήρια Οικολογίας Εδάφους και Βιοτεχνολογίας και Βιοαναλυτικής Χημείας, σε συνεργασία με συναφή ελληνικά και ξένα Ιδρύματα (Πηγή: © 2012 Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το video που μπορείτε να δείτε με τα παιδιά μεταβαίνοντας στον παρακάτω σύνδεσμο:


2.         Μουσείο Πειραμάτων
Συβρισσαρίου 6 Καισαριανή 16121, Τηλέφωνο: 210-7210105, 210-7610038
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://www.mouseiopeiramaton.gr
1. Προδιαγραφές ποιότητας
Κάθε πρόγραμμα πληροί πάντοτε τις παρακάτω προδιαγραφές σε όλες τις φάσεις του, από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίησή του.
1.1 Σχεδιασμός:
1.   Τα προγράμματα σχεδιάζονται από πτυχιούχους ειδικότητας συναφούς με το αντικείμενο.
2.   Το κάθε πρόγραμμα σχεδιάζεται σε διαφορετικές εκδόσεις κλιμακούμενης δυσκολίας ανά δύο τάξεις με τη βοήθεια εκπαιδευτικών.
3.   Η θεματολογία αντλείται από τα ενδιαφέροντα των παιδιών και από σύγχρονα θέματα των επιστημών.
4.   Η θεματολογία στηρίζεται και στη σχολική ύλη,  αλλά φιλοδοξεί να προσδώσει επιπρόσθετα ερεθίσματα στα παιδιά, ώστε η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μία εμπειρία που να αξίζει.
5.   Ο εξοπλισμός είναι τέτοιος σε ποιότητα και ποσότητα, ώστε τα εργαστηριακά όργανα και εκπαιδευτικά παιχνίδια να επαρκούν, για να εργαζονται ταυτόχρονα όλες οι ομάδες μαθητών.
6.   Τα προγράμματα περιλαμβάνουν διδακτικά παιχνίδια, που ενθουσιάζουν το μαθητή και πειράματα, που βοηθούν το δάσκαλο στο διδακτικό του έργο.
1.2 Διεξαγωγή:
1.   Ο τρόπος διεξαγωγής είναι βιωματικός και συμμετοχικός.
2.   Τα πειράματα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα από όλες τις ομάδες παιδιών και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται σε επίδειξη από τον εμψυχωτή, με τους υπόλοιπους να μη συμμετέχουν.
3.   Οι δραστηριότητες συνοδεύονται από παρουσίαση σε σύγχρονα εποπτικά μέσα.
4.   Οι εμψυχωτές είναι πτυχιούχοι συναφούς ειδικότητας με επιμόρφωση σχετικά με τις σύγχρονες διδακτικές πρακτικές.
1.3 Κριτική και αναπροσαρμογή:
1.   Ο σχεδιασμός δε σταματά την ημέρα που ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα, αλλά πραγματοποιούνται διαρκείς βελτιώσεις.
2.   Οι παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών, που μας επισκέπτονται και η ανταπόκριση των παιδιών αποτελούν οδηγό για αναπροσαρμογές.
2. Εξοπλισμός
Απαραίτητο στοιχείο του κάθε μας προγράμματος είναι η εξασφάλιση του κατάλληλου σε ποιότητα και ποσότητα εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός ανάλογα με τη θεματολογία του κάθε προγράμματος αποτελείται από επιστημονικά όργανα, αναλώσιμα εργαστηρίου, αντιδραστήρια, εποπτικά μέσα (ειδικές κατασκευές), σκάμματα, έντυπο υλικό και οπτικοακουστικά μέσα.
3. Συνεργασίες
3.1 Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς
-Η στοιχειοθεσία του περιεχομένου των προγραμμάτων βιολογίας και ο τρόπος διεξαγωγής των πειραμάτων έγιναν με τις οδηγίες και την υποστήριξη του εργαστηρίου βιολογίας του Τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
-Τα προγράμματα από τις θεματικές ενότητες της μετεωρολογίας, της βιολογίας, παλαιοντολογίας και μελισσοκομίας περιλαμβάνονται από το σχολικό έτος 2007-08 έως και σήμερα στην Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΕΠΘ.
-Το πρόγραμμα “Τα μυστικά της κυψέλης” διεξάγεται σε συνεργασία με το πρότυπο αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας Νεβρός.
3.2 Συνεργάτες & εμψυχωτές προγραμμάτων
Στα πλαίσια της φιλοσοφίας μας για παραγωγή προγραμμάτων με επιστημονικό βάθος και εγκυρότητα, αλλά και παιδαγωγική/ψυχαγωγική διάσταση, το γνωστικό περιεχόμενο κάθε προγράμματος σχεδιάζεται από πτυχιούχους ΑΕΙ, MSc, PhD της αντίστοιχης ειδικότητας, ενώ η διδακτική μεθοδολογία επιλέγεται από εκπαιδευτικούς πτυχιούχους τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης & νηπιαγωγών. Οι εμψυχωτές των προγραμμάτων είναι αποκλειστικά πτυχιούχοι ΑΕΙ, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων (ΜSc, PhD). Η δημιουργική ομάδα, καθώς και η ομάδα εξωτερικών συνεργατών & εμψυχωτών απαρτίζεται από διάφορες ειδικότητες (βιολόγοι, γεωλόγοι, φυσικοί, περιβαλλοντολόγοι, εικαστικοί, εκπαιδευτικοί) (Πηγή: http://www.mouseiopeiramaton.gr/sample-page-2/)
Στο Μουσείο υλοποιούνται εργαστήρια για παιδιά και τις Κυριακές 

3.    Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κτήριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης 10675 Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103312995, 2103246536,
Fax 2103241919, e-mail info@hcm.gr
F/B: Hellenic Children's Museum
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://www.hcm.gr/BIGFrame/BIGFramesMainFirstPage.asp?LANG=GR


Είναι μία από τις πρώτες μουσειακές εμπειρίες των παιδιών όπου τους παρέχεται ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους.
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς, και σε οποιονδήποτε πρωτομαθαίνει και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού.
Πιστεύει ότι η μάθηση υποστηρίζεται από
τα πραγματικά αντικείμενα,
τις χειροπιαστές εμπειρίες και
το παιχνίδι
Τα Σαββατοκύριακα  γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα με εισιτήριο, για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για παιδιά δημοτικού. Κάθε δίμηνο είναι αφιερωμένο στις διαφορετικές αισθήσεις για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ενώ για μεγαλύτερα παιδιά αφορά στις συλλογές του μουσείου ή σε εποχιακές δραστηριότητες.


4. Μουσείο Συναισθημάτων της Παιδικής Ηλικίας


Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, Αθήνα, Τηλέφωνο:210 92 18 329, Fax  210 9218323, e-mail: info@mce.gr.
Η γραμματεία του μουσείου λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας.
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://www.mce.gr
 

Είναι ένα διεθνώς μοναδικό, διαδραστικό μουσείο, που χρησιμοποιεί τα εκθέματα του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.
Ιδρύθηκε το 2006, είναι μέλος του HOI «HANDS ON INTERNATIONAL» Διεθνούς Συμβουλίου Παιδικών Μουσείων και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Η φιλοσοφία του μουσείου

-Όταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, μπερδευόμαστε έντονα με τα συναισθήματά μας και νιώθουμε την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας για να βρούμε το δικό μας νόημα στη ζωή.
-Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξή του.
-Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τα βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.

Μέρες λειτουργία του Μουσείου
Τις καθημερινές το μουσείο υποδέχεται σχολικές ομάδες που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα Σαββατοκύριακα το μουσείο είναι ανοιχτό για το ελεύθερο κοινό. 
Απευθύνεται:


·         σε παιδιά, κυρίως από 4 έως και 14 χρονών


(Η είσοδος στο Μουσείο επιτρέπεται 
σε παιδιά που έχουν συμπληρώσει τα 4 χρόνια τους).
· σε οικογένειες
· σε εκπαιδευτικούς
· σε ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά 
· σε ενήλικες που ενδιαφέρονται για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.




5. Μουσείο Ηρακλειδών
Διοικητικές υπηρεσίες: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00, Τηλέφωνο: 210 34 61 981
ΚΤΙΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ 16,118 51 Θησείο, Τηλέφωνο: 210 3461981, F: 210 3458225, E: info@herakleidon-art.gr
ΚΤΙΡΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ 37,118 51 Θησείο, Τηλέφωνο: 2110126486
E: 
museum@herakleidon-art.gr
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://herakleidon-art.gr (ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ιστοσελίδα!)


Λειτουργεί Μόνιμη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω»
Κυριακές 10:00-14:00

 Στον πρώτο όροφο της Διαδραστικής Έκθεσης «Παίζω και Καταλαβαίνω» γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες. Στο δεύτερο όροφο της έκθεσης πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και της τέχνης. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από το μύθο στο λόγο, το ταξίδι συνεχίζεται με τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals,Πηγή: (iefimerida.gr)

Το Μουσείο υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Όραμα: να προσφέρει στους νέους την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια, που θα τους καταστήσει ικανούς να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής, αλλά και της αυριανής εποχής. Εμπνευστές και Ιδρυτές: Παύλος και Άννα-Μπελίντα Φυρού. Το Μουσείο έχει μετεξελιχθεί σε διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης με βασική φιλοσοφία το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά». Υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και ενηλίκους, καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης.   

                                   
6.    Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα, 105 58 Αθήνα
Tηλέφωνα: 210 3312 621 & 210 33 12 750
Τ. & F. 210 33 13 734

Ώρες λειτουργίας:

Tρίτη - Σάββατο: 10.00 - 14.00
Kυριακή: 11.00 - 14.00

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στα 22 χρόνια λειτουργίας του, ακολουθεί το αρχικό του όραμα «Μαθαίνω, μέσω της Τέχνης».
Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης.
Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία.
Απευθύνεται στα παιδιά και στους ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες.
Προσφέρει διεξόδους που ένας ενήλικος έχει στερηθεί προ πολλού και ένα παιδί έχει ανάγκη να βιώνει κάθε μέρα.
Επιδιώκει τη συνεργασία με Φορείς, επιστήμονες και ερευνητές που ενδιαφέρονται για την Παιδική Τέχνη.
Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 7.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο.
Προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της Τέχνης.
Συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.

Φιλοσοφία όλων των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου Παιδικής Τέχνης είναι:
να αναδείξει την αξία και τη μοναδικότητα της παιδικής τέχνης
να βοηθήσει στη γνωριμία με την Τέχνη από την παιδική ηλικία
να εντάξει δημιουργικά την Τέχνη στην εκπαιδευτική διαδικασία
να αναπτύξει την προσωπική έκφραση κάθε παιδιού
να συμβάλει στη διαμόρφωση της αισθητικής κρίσης ενός ευρύτερου κοινού.

7.   Μουσείο   Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης»
Μεσογείων και Βορείου Ηπείρου 27, Μαρούσι, Τηλέφωνο: 210 8022360 και 210 612724
Ιστοσελίδα: http://www.karagiozismuseum.gr/index.htm 

Το πανέμορφο νεοκλασικό της πλατείας Κασταλίας μετατράπηκε σε ένα «καταφύγιο» της τέχνης του θεάτρου σκιών. Σταδιακά, η αυλή μετατράπηκε σε μόνιμο Καραγκιοζοθέατρο που ξετρελαίνει τους μικρούς φίλους του μουσείου. Όσο για τα εκθέματα, στις αίθουσες του μουσείου μπορείτε να περιηγηθείτε με τα παιδιά σας ανάμεσα στις διάφορες φιγούρες έμπειρων καλλιτεχνών του είδους και να μάθετε τα πάντα για την κατασκευή τους και τα εφέ των παραστάσεων. 
Ιστοσελίδα: http://www.karagiozismuseum.gr/index.htm 



-Η δημιουργία του Σπαθάρειου Μουσείου είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και επίπονης προσπάθειας του διάσημου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη και της δυνατής θέλησης του Δήμου Αμαρουσίου που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση ενός κοινού τους ονείρου: Ο Καραγκιόζης να αποκτήσει ένα μόνιμο στέκι.
Το 1991 ιδρύεται επίσημα το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Σπαθάρειο Μουσείο θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου ενώ συγχρόνως συνίσταται το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Μάιο του 1993 διοργανώνεται η πρώτη ημερίδα Ελληνικού θεάτρου Σκιών.

Τον Ιούνιο του 1995 τελειώνει η ανακαίνιση του ωραιότατου νεοκλασικού κτιρίου της Πλατείας Κασταλίας και στις 22 του ίδιου μήνα, το Σπαθάρειο Μουσείο θεάτρου Σκιών, μοναδικό στο είδος του σ' ολόκληρο τον κόσμο, ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί τους αμέτρητους φίλους του Καραγκιόζη που έτρεξαν να εκφράσουν τη χαρά τους και να παραστούν στα εγκαίνια. Η συστηματική λειτουργία του Σπαθάρειου Μουσείου άρχισε τον Ιανουάριο του 1996 με εκπαιδευτικά προγράμματα προοριζόμενα για μαθητές σχολείων που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών του. Σκοπός του Σπαθάρειου Μουσείου του Δήμου μας είναι να διατηρήσει να προστατεύσει και να προβάλλει με κάθε τρόπο αυτό το τόσο σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που εκπροσωπεί το λαϊκό θέατρο και ο ήρωας του: ο ελληνικός Καραγκιόζης-
Μένια Σπαθάρη 
Διευθύντρια Σπαθάρειου Μουσείου
Δήμου Αμαρουσίου



8.    Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η είσοδος στο ΜΚΤ είναι δυνατή από δύο σημεία: 1. Κεντρικό Kτίριο (Μόνιμες συλλογές)
Νεοφύτου Δούκα 4 και 2.
Μέγαρο Σταθάτου (Περιοδικές εκθέσεις)
Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
Τ: (+30) 210 7228321-3
F: (+30) 210 7239382
E: museum@cycladic.gr
 Ιστοσελίδα Μουσείου: https://www.cycladic.gr
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Ιδρύθηκε το 1986, αρχικά για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και σταδιακά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες σημαντικές συλλογές-δωρεές.

Γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις Συλλογές του Μουσείου μέσα από μια διαδραστική ξενάγηση και εκπαιδευτικές δράσεις μέσα στις αίθουσες.
Πληροφορίες & Κρατήσεις
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00


Aπό τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική! Φέτος η αγορά εισιτηρίων θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Για όλα τα προγράμματα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ. 210 7294220 , Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 13:00
   
9. Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23 Πλάκα, Τηλέφωνο:2103250341 info@ekedisy.gr
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://www.ekedisy.gr/en/         



Σκοπός του Μουσείου είναι η διάσωση και η έρευνα του σχολικού υλικού
Το Μουσείο, που άρχισε να λειτουργεί το 2015, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών.
«Στην επίσκεψή τους στο Μουσείο οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία  όχι μόνο να ξεναγηθούν στις συλλογές του Μουσείου, που περιλαμβάνουν σχολικό υλικό και σχολικά βιβλία και να παρακολουθήσουν τα ανάλογα εκπαιδευτικά  προγράμματα αλλά και να ανακαλύψουν την ιστορία της περιοχής και των μνημείων που περιβάλλουν το Μουσείο, η ιστορία των οποίων ακολουθεί όλες τις χρονικές περιόδους της ιστορίας.
Ένα νέο Μουσείο στην Αθήνα και ένας ακόμα λόγος για να την επισκεφθείτε  και να περιπλανηθείτε στα στενά και γραφικά σοκάκια της Πλάκας.  Στο διατηρητέο και πανέμορφο κτίριο του Μουσείου θα έχετε μια διαφορετική εμπειρία: κατά τη διάρκεια της ξενάγησής σας, θα γνωρίσετε όχι μόνο  την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων αλλά θα ακούσετε και την ιστορία της ομορφότερης ίσως περιοχής της Αθήνας, της Πλάκας και της οδού Τριπόδων, του αρχαιότερου δρόμου της αρχαίας Αθήνας.  Ο δρόμος στον οποίο, όπως λέγεται, γνώρισε ο Περικλής την εταίρα Φρύνη και στον οποίο  ο Δημήτριος του Φαληρέως,  συνήθιζε να κάνει τον περίπατό του.
To Mουσείο αξιοποιεί μία από τις καλύτερες συλλογές σχολικών βιβλίων και σχολικού υλικού τα οποία  χρονικά καλύπτουν διάστημα περίπου τριών (3) αιώνων. Πολλές από τις εκδόσεις αυτές είναι σπάνιες και δυσεύρετες, ενώ πολλά βιβλία δεν υπάρχουν στις επίσημες βιβλιογραφίες και στις  μεγάλες βιβλιοθήκες. Οι συλλογές εμπλουτίζονται συνέχεια με δωρεές και αγορές υλικού.
Οι κατηγορίες τις οποίες καλύπτει η συλλογή γενικά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε: αναγνωστικά δημοτικού και γυμνασίου, χρηστομάθειες, σχολικά βιβλία για όλες τις τάξεις και για όλα τα μαθήματα (αρχαία, λατινικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία, φυσική ιστορία, ιστορία, θρησκευτικά, φυτολογία, ζωολογία, πατριδογνωσία, μουσική, ιχνογραφία, καλλιγραφία, ξένων γλωσσών κλπ).
Εκτός από τα σχολικά εγχειρίδια ο φορέας διαθέτει και πλούσιο υλικό σχετικό με τη σχολική πράξη και ζωή. Έχει να παρουσιάσει ακόμα, παιδικά βιβλία (ελληνικά και ξένα), τετράδια, αρχεία σχολείων, έλεγχους, βαθμολόγια, εποπτικό υλικό, χάρτες, παιδικά περιοδικά και κόμικς. Ένα ενδιαφέρον κομμάτι της συλλογής ακόμα είναι σχολικά βιβλία από άλλες χώρες (μια πλούσια συλλογή από παλαιά και νέα σχολικά εγχειρίδια από χώρες όπως Αμερική, Καναδάς, Περού, Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, Σαουδική Αραβία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Τυνησία, Ζαΐρ, Κορέα κ.ά.).
Το Μουσείο ξυπνάει μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση από τα σχολικά  χρόνια.
Οι μεγαλύτεροι θα ανασύρουν στη μνήμη τους σχολικές αναμνήσεις βλέποντας τα παλιά σχολικά βιβλία και θα θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια καθισμένοι στα παλιά ξύλινα θρανία, γράφοντας στις πλάκες με τους κονδυλοφόρους.
Οι μικρότεροι θα ξεναγηθούν ευχάριστα και βιωματικά, παίρνοντας μέρος στα ποικίλα εκπαιδευτικά του προγράμματα μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι όχι μόνο την ιστορία του παλιού σχολείου και των παλιών σχολικών βιβλίων αλλά και για το περιβάλλον, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, την παράδοση και τον πολιτισμό (Πηγή: ιστοσελίδα του Μουσείου)».

Στο Μουσείο οργανώνονται και υλοποιούνται περίπατοι, σεμινάρια και πολλά προγράμματα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά και τα Σαββατοκύριακα.
    
10.     Μουσείο Αφής
Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, 176 73, Τηλ.: (+30210) 941 5222 , Fax: (+30210) 941 5271 
e-mail: tactualmus@fte.org.gr

Τo 1983, η τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος [ΦΤΕ], Πρωτοπαπαδάκη Λ. και ο Δντης του ΦΤΕ Κεφάκης Εμμανουήλ αναζητούν τον τρόπο που θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αγοράζονται τα πρώτα εκθέματα από τον ΦΤΕ, και ακολουθούν δωρεές εκθεμάτων από οργανισμούς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα συνειδητοποιείται ότι η δυνατότητα ψηλάφησης των εκθεμάτων αποτελεί και για τους βλέποντες έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Ιδιαιτερότητα
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών, πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν συνεννοήσεως.
Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να προγραμματιστούν για τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως.



Αξιόλογoι σύνδεσμοι για εικονικές περιηγήσεις κ.α.

1.           Νέο Μουσείο της Ακρόπολης:
Γ)www.acropolis-athena.gr  «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης» ,  παιχνίδι για τη θεά Αθηνά και τα σύμβολά της στο Μουσείο Ακρόπολης. Μία εικονική περιήγηση με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς, αλλά και με το Μουσείο Ακρόπολης.                                
2.           Κυκλαδικός Πολιτισμός, εικονική περιήγηση – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=464&cnode=92&clang=0 
3.           Μουσείο Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων. Τρισδιάστατο ψηφιακό μουσείο:    http://museum.iema.gr/ 
4.           Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Μπενάκη:
5.           Θέατρο σκιών: H πρωτότυπη διαδραστική παρουσίαση του θεάτρου σκιών στην ιστοσελίδα της Ντορίνας Παπαλιού (www.greekshadows.gr), προβάλλει το συναρπαστικό ταξίδι του θεάτρου σκιών μέσα στο χώρο και στο χρόνο, από την Ανατολή στη Δύση και από το παρελθόν στο παρόν: greek shadows (Θέατρο σκιών)
6.           Εικονικά Μουσεία με έργα διάσημων καλλιτεχνών: http://evrika.wikispaces.com/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF+Google+Art 
7.           Σημαντικά κτήρια της αρχαίας Ολυμπίας σε 3D απεικόνιση: http://www.fhw.gr/olympics/ancient/gr/3d.html     
8.           Μουσείο Ελιάς Βουβών. Εικονική ξενάγηση: http://www.olivemuseumvouves.com/virtualtours.aspx?lang=el   
9.           Εικονική Πινακοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδας:
  



  
Μουσείο Γουλανδρή-Η μοναδική στον κόσμο Γεώσφαιρα  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: