Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

ΟΙ ΜΟΥΖΙΚΑΝΤΕΣ

 Οι Μουζικάντες είναι η ελληνική εκδοχή του γνωστού παραμυθιού Οι μουσικοί της Βρέμης, που καταγράφηκε από τους αδελφούς Γκριμ και εκδόθηκε το 1819. 

Το παραμύθι αναφέρεται σε τέσσερα ηλικιωμένα ζώα, έναν γάιδαρο, ένα σκύλο, μια γάτα και έναν κόκορα, τα οποία εκδιώκονται από τους ιδιοκτήτες τους με σκληρό τρόπο, από τη στιγμή που δεν μπορούν πια να τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. 

Ο πιο δυναμικός ήρωας της ιστορίας αναδεικνύεται ο γάιδαρος, ο οποίος αντί να κάτσει και να ψοφήσει χωρίς νερό και φαΐ, αποφασίζει να πάει στην πόλη και να γίνει μουσικός και τραγουδιστής. Στο δρόμο του συναντάει, σε άθλια κατάσταση, το σκύλο τη γάτα και τον κόκορα και τους προτείνει να τον ακολουθήσουν. Τα ζώα δέχονται και έτσι αποκτούν ελπίδα και πίστη στη ζωή. 

Στο δρόμο τους για την πόλη, αποφασίζουν να βρουν καταφύγιο σε ένα σπίτι που φαίνεται μέσα στο δάσος. Όταν φθάνουν κοντά, αναβαίνον το ένα στην πλάτη του άλλου, για να δουν από το παράθυρο τι γίνεται μέσα στο σπίτι. Βλέπουν τέσσερις κλέφτες να τρώνε λαχταριστά φαγητά. Η εικόνα αυτή έχει γίνει άγαλμα από τον καλλιτέχνη Γκέρχαρντ Μαρκς και κοσμεί ένα σημείο της Βρέμης:

Τα ζώα τρομάζουν, αλλά ο γάιδαρος σκέφτεται ότι θα μπορούσαν αυτά να τρομάξουν περισσότερο τους κλέφτες, φωνάζοντας όλα μαζί δυνατά. Πραγματικά οι κλέφτες τρομάζουν τόσο από τις φωνές τους, όσο και από το σχήμα τους. Γιατί, μέσα στη νύχτα δεν μπορούν να διακρίνουν τα ζώα και νομίζουν ότι πρόκειται για ένα φάντασμα, με πολλά πόδια, πολλά μάτια, πολλά αφτιά, πολλά πόδια κ.λπ. Έτσι, το βάζουν στα πόδια και τα ζώα απολαμβάνουν το ζεστό σπίτι και το πλούσιο φαγητό.

Μετά από ώρα και ενώ τα ζώα έχουν αποκοιμηθεί, ένας από τους κλέφτες επιστρέφει στο σπίτι για να πάρει τα κλοπιμαία. Τότε ανοίγει τα μάτια της η γάτα και όπως λάμπουν στο σκοτάδι ο κλέφτης τρομάζει. Καθώς η γάτα σηκώνεται και του αγριεύει, πατάει την ουρά του σκύλου. Αυτός ξυπνάει και αρπάζει τον κλέφτη από το παντελόνι. Με τη σειρά του ξυπνάει ο γάιδαρος και τον αρχίζει στις κλοτσιές ενώ ο κόκορας φωνάζει: Πιάστε τον κλέφτη!

Ο κλέφτης έντρομος εξαφανίζεται κι έτσι το σπίτι μένει στα ζώα, όπου περνούν ευτυχισμένα και συντροφιασμένα γεράματα. Μπορεί να έγιναν μουζικάντες, μπορεί και όχι...  

Σημασία έχουν τα νοήματα του παραμυθιού. Η ανοχή στη ματαίωση που δείχνει να έχει ο γάιδαρος, η κατανόηση που δείχνει στα άλλα ζώα που πάσχουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Από την άλλη, η σκληρή αντιμετώπιση των ανθρώπων απέναντι στα ζώα που σε όλη τους τη ζωή τους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, ανοίγει μεγάλα πεδία για παιδαγωγικές συζητήσεις. 

Το παραμύθι είναι από αυτά που αγαπήσαμε πολύ, που κουβεντιάσαμε και θα κουβεντιάζουμε με κάθε ευκαιρία και με αφορμή άλλα αναγνώσματα με παρόμοια νοήματα.

Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

 όπως φιλοτεχνήθηκε από την Κωνσταντίνα, τον Κωνσταντίνο, την Κίρκη, τη Δέσποινα, τη Τζωρτζίνα, τον Μαρσέλο, τον Συμεών, τη Μάνια, την Ελένη και τον Γιάννο με ζωγραφική και κολλάζ:


Η συζήτηση με τα ίδια παιδιά:

Πώς σας φάνηκε ο γάιδαρος του παραμυθιού μας;

"Ο γάιδαρος ήταν καλός, γιατί βοήθησε που πήρε μαζί του το σκύλο που τον έδιωχνε το αφεντικό του, επειδή δεν μπορούσε να βλέπει τα πουλιά που σκότωνε στο κυνήγι και δεν μπορούσε να τρέξει για να τα πιάσει επειδή είχε γεράσει και τη γατούλα που έκλαιγε γιατί την έδιωχνε η κυρία και τον κόκορα που λαλούσε και έκλαιγε γιατί του είπε η κυρία που τον είχε ότι θα τον κάνει σούπα. Τα ζώα είχαν γεράσει και δεν μπορούσαν να δουλεύουν πια. Ο γάιδαρος όμως το κατάλαβε το πρόβλημά τους. δεν κοίταζε μόνο τον εαυτό του. Γι' αυτό ήτανε καλός. Ήταν καλός και γατί πήρε όλα τα ζώα στην πλάτη του, γιατί αυτός ήταν ο πιο ψηλός και μπορούσαν να δουν από το παράθυρο.

Δεν ήτανε φοβητσιάρης, γιατί αν φοβότανε θα είχε ψοφήσει από την πείνα. Ναι, κυρία, είχε θάρροςΑν φοβότανε ο γάιδαρος, θα είχε ψοφήσει όμως και ο σκύλος και η γάτα και ο κόκορας. Είπε μέσα του: Δεν πειράζει που έχω γεράσει λίγο, θα τα καταφέρω!

Ήταν και έξυπνος γιατί είχε την καλή ιδέα να φύγει και να γίνει τραγουδιστής και δεν έκατσε να ψοφήσει από την πείνα. Είπε: έχω ωραία φωνή, θα γίνω τραγουδιστής και θα βγάλω λεφτά να πάρω ένα σπίτι και φαγητό και να μην είμαι φτωχός και να πεινάω. Ε, αφού δεν του έδινα πια φαΐ το αφεντικό του, καλά έκανε. Και γιατί είπε ότι τα ζώα μπορούσαν να τρομάξουν τους κλέφτες. Τα άλλα ζώα δεν το σκέφτηκαν αυτό, δεν είχαν αυτή την ιδέα".

Πείτε μου τώρα, πώς σας φάνηκε ο μυλωνάς, ο κυνηγός, η κυρία της γάτας και του κόκορα, τα αφεντικά των ζώων;

"Ήταν όλοι κακοί. όλοι ήταν το ίδιο κακοί, γιατί έκαναν το ίδιο κακό στα ζώα που είχαν γεράσει. Τα έδιωξαν και τους είπαν ότι δεν θα τους δίνουν φαΐ και νερό, επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν πια τις δουλειές τους. Αυτό που έκαναν ήταν βλακεία, γιατί τα ζώα θα πέθαιναν από την πείνα και το κρύο. Δεν έκαναν καθόλου καλά. Αν δεν έβρισκε αυτή την ιδέα ο γάιδαρος, θα είχαν ψοφήσει όλα τα καημένα τα ζώα. Έπρεπε να τα κρατήσουν. Να τα είχαν στο σπίτι. Έπρεπε να τα έχουν κοντά στο τζάκι να ζεσταίνονται και δεν πειράζει που δεν μπορούσαν να κάνουν αυτά που έκαναν πριν επειδή είχαν γεράσει. Δεν ήταν σωστό αυτό που έκαναν, γιατί τα ζώα βοηθούσαν συνέχεια τους ανθρώπους και οι άνθρωποι τα πέταξαν. Έπρεπε να τα έχουν στο σπίτι και να τους δίνουν νερό και φαγητό, μια κουβέρτα και μια αγκαλίτσα. Ήταν ντροπή τους που το έκαναν αυτό, να τα διώξουν. Δεν πρέπει να τα διώχνουμε τα ζώα μας όταν γεράσουν αλλά να τα βοηθάμε. Κανέναν δεν πρέπει να διώχνουμε όταν γερνάει. Αυτός μπορεί να είναι και άνθρωπος, ε κυρία;"...



ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2022-23

 Στο Νηπιαγωγείο λευκών εγγράφονται μαθητές/τριες που διαμένουν στις Λεύκες και στη Λαγκάδα.

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2022

Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής. Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους , σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Το έτος 2022-2023, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4704/2020 (Α’ 133). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2022-23, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2018 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/ κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικώνδιαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). 

 Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

  Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. 

Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β’ 1767): 

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το/τα τέκνο/α για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας, είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή, 

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους, την οποία τεκμηριώνουν αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας, 

γ) τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/τρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας. 

δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, 

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου». Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός της προσθεμίας που ορίζει ο/η Διευθυντής/τρια- Προϊστάμενος/η του Νηπιαγωγείου. 

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, (παρ 3 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα.

 Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται : 

α) η αίτηση εγγραφής και τα δικαιολογητικά για το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα ή/και το τμήμα πρόωρης υποδοχής 

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 Εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.) 

γ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλου στοιχείου (προτείνεται η βεβαίωση του ιατρού), από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α΄ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α΄ 25). 5 

δ) Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ. 

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης (οριστικοποίηση) απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του. 

Μετά την υποβολή της αίτησης, (παρ. 5 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767), οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις η αίτησή τους επιστρέφεται από το Νηπιαγωγείο στους γονείς/ κηδεμόνες προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και να ολοκληρωθεί η υποβολή της μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr). Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή.

Οι αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο προσκομίζοντας τα ανωτέρω δικαιολογητικά καθώς και Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης επίσημα μεταφρασμένη.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, επικοινωνήστε με το σχολείο: 

τηλ. 22840 41793

ηλ. ταχυδρομείο: mail@nip-lefkon.kyk.sch.gr


Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΓΑΝΤΙ

 ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΓΑΝΤΙ είναι ένα παραδοσιακό, κλιμακωτό παραμύθι της Ουκρανίας, που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς για το σπουδαίο λόγο ότι πίσω από τη φαινομενική του απλότητα κρύβονται πολλά νοήματα που, με την κατάλληλη επεξεργασία, γίνονται κατανοητά στα παιδιά. 

Κύριο νόημα: Η αποδοχή της ετερότητας. 

Κύριες δεξιότητες για καλλιέργεια: Η ενσυναίσθηση και η δημιουργική σκέψη.

Όπως όλα τα λαϊκά παραμύθια έχει κι αυτό την ελληνική ή τις ελληνικές του παραλλαγές, επίσης γοητευτικές. Μία από αυτές, με τίτλο ΤΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ, βρίσκεται στο βιβλίο: Γιάννα Σέργη (2021). Η μυρμήγκω και άλλα κλιμακωτά παραμύθια, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η πιο ωραία ίσως έκδοση του ουκρανικού παραμυθιού εντοπίζεται το 1951 στη Μόσχα από τις Εκδόσεις Detgiz με καταπληκτική εικονογράφηση του σπουδαίου Evgenii Rachev. 


Από αυτή την έκδοση είναι και οι εικόνες που έδειξα στα παιδιά όταν τους αφηγήθηκα το παραμύθι σε δική μου διασκευή, ενώ στη συνέχεια απολαύσαμε και ένα υπέροχο video animation, χωρίς λόγια, που τα βοήθησε να μπουν πραγματικά στο περιβάλλον του παραμυθιού.
Ακολούθησαν, με αφορμή και αυτό το παραμύθι, οι υπέροχες και εποικοδομητικές συζητήσεις μας, βασισμένες στις σχετικές ερωτήσεις που έχω δημιουργήσει για ΤΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ. Η συζήτηση αυτή τη φορά έγινε ομαδικά γιατί και αυτό; ο τρόπος έχει τη χρησιμότητά του.
Δεν υπάρχουν οι απαντήσεις όλων των παιδιών σε κάποιες  ερωτήσεις λόγω της απουσίας τους.

 Ερ. Αν και το παραμύθι λέει πως όλα τα ζώα μπήκαν στο γάντι, κάποιοι άλλοι λένε πως ο ποντικός δεν επέτρεψε σε κανένα ζώο να μπει, γιατί δεν ήθελε να στριμωχτεί. Μερικοί από αυτούς λένε πως περνούσε πολύ καλά αφού είχε όλο το χώρο δικό του και άλλοι πως δεν περνούσε καλά, Εσείς πώς νομίζετε ότι περνούσε ο ποντικός μόνος του μέσα στο γάντι και γιατί;

Χρήστος Β.: “Εγώ νομίζω, κυρία, πως δεν περνούσε καλά. Άλλαξε γνώμη και βγήκε έξω και τα φώναξε πίσω τα ζώα, γιατί αποφάσισε πως δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε και είχε στενοχώρια, γιατί τα άλλα ζώα μπορεί να πέθαιναν έξω από το κρύο”.

Γιάννος: “Κι εγώ λέω πως δεν περνούσε καλά, επειδή εκείνη την ώρα σκέφτηκε τα ζώα μέσα στο χιόνι και τότε πήγε να τα βρει και τα φώναξε να έρθουν να μπουν μέσα στο γάντι να ζεσταθούν”.

Δέσποινα: “Δεν ένιωθε καλά, στενοχωριόταν γιατί ήθελε να έχει φίλους. Μετάνιωσε και είπε ότι θέλω να έρθουν και να μπουν μέσα στο γάντι όλα τα ζώα. Τότε πήρε λίγο χνούδι από το γάντι, το τράβηξε και το έβαλε επάνω του για να μην παγώσει και βγήκε έξω στο χιόνι και τους είπε να γυρίσουν πίσω”.

Κίρκη: “Καθόλου καλά δεν αισθανόταν ο ποντικός, γιατί μετάνιωσε που τους είχε φωνάξει: Φύγετε! Και γιατί σκεφτόταν: Πού να είναι τώρα τα ζώα μέσα στο κρύο και στο χιόνι; Και γιατί δεν είχε φίλους και ήθελε φίλους. Γι΄ αυτό έτρεξε αμέσως έξω και τα φώναξε και ήρθαν και μπήκαν στο γάντι, όπως λέει το παραμύθι και όχι όπως σου είπαν οι άλλοι, κυρία”.

Κωνσταντίνα: “Μετάνιωσε σίγουρα και σκέφτηκε: Καλύτερα να πάω να τα βρω και να τα φέρω πίσω. Τα είχε διώξει, αλλά ήθελε τώρα να τα βοηθήσει. Ένιωθε και μόνος και δεν του άρεσε αυτό”.

Μάνια: “Τα έδιωξε αλλά μετά βαριόταν μόνος του και πήγε να τα φέρει πίσω. Τα σκεφτόταν που θα ήταν μέσα στο χιόνι”.

Ζωή: “Δεν ένιωθε καλά, γιατί δεν είχε φίλους. Κι εγώ λέω πως πήγε και τα φώναξε”.

Χρήστος Σ. “Εγώ λέω πως δεν τα φώναξε, αλλά τους έφτιαξε ένα σπίτι για να μείνουν και ένα μικρό πάρκο. Ήθελε την ησυχία του αλλά τους έφτιαξε ένα δικό τους σπίτι με αυτά όλα που έχει ο Μπομπ ο μάστορας”.

---------------------------------------------------

Ερ. Αν υποθέσουμε όμως πως έχουν δίκιο αυτοί που λένε πως ο ποντικός δεν επέτρεψε σε κανένα ζώο να μπει στο γάντι. Τι νομίζετε ότι θα μπορούσαν να κάνουν τότε τα ζώα για να λύσουν το πρόβλημά τους;

Κίρκη: “Δεν έκαναν κάτι γιατί τα έσωσε ο Ρομπέν των Δασών! Τα πήρε στο σπίτι του, έκλεισε πόρτες και παράθυρα και τα ζώα ζεστάθηκαν και σώθηκαν. Μπορεί να έκαναν και κάτι άλλο: Δίπλα εκεί ήταν το σπίτι των νάνων, που είχε πάει και η Χιονάτη, και να πήγαν να φάνε και να ζεσταθούν”.

Χρήστος Β.: “Εκείνη την ώρα που σκίστηκε το γάντι περνούσε από κει ένας ράφτης. Έπιασε τη βελόνα του και την κλωστή και έραψε το γάντι και τα ζώα μπήκαν μέσα και δεν κρύωναν”.

Μάνια: “Πήγαν στο σπίτι της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας και μπήκαν εκεί και ζεστάθηκαν”.

Δέσποινα: “Μπορούσαν να πουν στην αλεπού να μυρίζει και να βρει τις φωλιές τους και να πάει το καθένα στη φωλιά του να ζεσταθεί”.

Χρήστος Σ.: “Να βρίσκανε τις πατημασιές τους, αν τις είχε ακόμα το χιόνι, και να γυρίσουν στις φωλιές τους. Μπορούσανε όμως να ζητήσουνε από το Θεό να τους δώσει γιλεκάκια ζεστά και κασκόλ να τα φορέσουνε και να ζεσταθούν”.

-------------------------------------------

Ερ. Άκουσα όμως και κάποιους που έλεγαν πως όταν προσπάθησε να μπει η αρκούδα, το γάντι σκίστηκε, επειδή ήταν τόσο μεγάλη. Τα άλλα ζώα τότε κάτι της είπαν αλλά δε θυμάμαι τι. Μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να της είπαν;

Χρήστος Β.: Της είπαν: -Να, τώρα το έσκισες! Να το πάρεις αμέσως και να το πας κάπου να το ράψουν, γιατί θα ψοφήσουμε από το κρύο. Γρήγορα να πας και να παραγγείλεις και ένα γάντι για χοντρούλες αρκούδες να μπεις εσύ για να μην κρυώνεις. Εσύ το έσκισες, εσύ να πας!”

Δ. -Και τι απάντησε η αρκούδα;

Χρήστος Β.: “Είπε: Μα είναι πολύ μακριά… και είναι η εποχή που κοιμάμαι...”

Δ.: -Και τότε τι της είπαν τα ζώα;

Χρήστος Β.: “Τα ζώα της είπαν: Να βρεις άλλο μέρος να μείνεις, αν δεν μπορείς να πας!

Δ.: Πώς αισθάνθηκε τότε η αρκούδα;

Χρήστος Β.: “Στενοχωρήθηκε και έφυγε και μετά την Άνοιξη πήγε και βρήκε ένα μεγάλο γάντι σε ένα μαγαζί και το είχε για να κοιμάται το χειμώνα”.

Χρήστος Σ.: “Συμφωνώ με το Χρήστο. Έπρεπε να πάει να το ράψει το γάντι. Τα ζώα της έβαλαν τις φωνές και της είπαν: Να φύγεις γιατί έκανες ζημιά!”

Δ.: -Πώς νομίζεις ότι αισθάνθηκε τότε η αρκούδα;

Χρήστος Σ.: “Παραπονέθηκε και ήταν λυπημένη”.

Δ.: Γιατί παραπονέθηκε και ήταν λυπημένη;

Χρήστος Σ.: “Γιατί την έδιωξαν και επειδή δεν το ήθελε αυτό”.

Δ.: Τι δεν ήθελε;

Χρήστος Σ.: “Δεν το ήθελε να σκίσει το γάντι”.

Δ. Νομίζεις ότι έκαναν καλά που την έδιωξαν ή μήπως όχι;

Χρήστος Σ: “Έπρεπε να τη διώξουν γιατί είχε κάνει τη ζημιά”.

Δ. -Καλά...τελικά έφυγε ή όχι;

Χρήστος Σ.: “Έφυγε και πήγε σε ένα άλλο σπίτι για ζώα, σε μια φωλιά. Εκεί έμεναν άλλες αρκούδες, φίλες της, και πήγε κι αυτή και κοιμήθηκαν”.

Δέσποινα: “Τη μάλωσαν, κυρία. Η αλεπού της είπε: Βγες έξω! Να πας σε άλλο σπίτι να μείνεις! Ο ποντικός της είπε: Φύγε! Ό βάτραχος τα ίδια. Τη μάλωσε κι αυτός και της είπε να φύγει. Ο λαγός της είπε: Έλα, κάτσε, αλλά πρόσεχε να μην το σκίσεις παραπάνω. Όμως το αγριογούρουνο της είπε: Κάτσε για να ζεσταθείς. Θα χοροπηδάμε και θα ζεσταθούμε. Ήταν καλός κι ας φαινόταν άγριος.

Δ. Πώς νομίζεις ότι αισθάνθηκε η αρκούδα όταν η αλεπού, ο ποντικός και ο βάτραχος της είπαν να φύγει;

Δέσποινα: “Χάλια αισθάνθηκε όταν της είπαν να φύγει”.

Δ. Έφυγε τελικά;

Δέσποινα: “Ναι, έφυγε και σκέφτηκε και πήγε και φόρεσε μια στολή αλεπούς και γύρισε και πήγε να μπει στο γάντι, αλλά δεν είχε ουρά η στολή και την κατάλαβαν και της έβαλαν πάλι τις φωνές και της είπαν: Φύγε! Μας έσκισες το γάντι και μας κοροϊδεύεις κιόλας!”

Δ.: Τι έκανε τότε η αρκούδα;

Δέσποινα: “Στενοχωρήθηκε και έφυγε και πήγε κι έφτιαξε ένα κρεβάτι με δυο ξύλα και δυο φύλλα και έπεσε για ύπνο”.

Γιάννος: “Τα ζώα της είπαν: Πώς το έσκισες; Και η αρκούδα είπε: Επειδή είμαι χοντρή. Και τότε τα ζώα της είπαν να μπει μέσα, επειδή τη λυπήθηκαν”.

Δ.: Γιατί τη λυπήθηκαν;

Γιάννος: “Επειδή κατάλαβαν ότι δεν το ήθελε να το σκίσει το γάντι”.

Κίρκη: “Τα ζώα της είπαν: Δε σ’ αφήνουμε να μπεις γιατί το έσκισες το γάντι. Να φύγεις!”

Δ.: Και η αρκούδα τι έκανε;

Κίρκη: “Η αρκούδα είπε: Εντάξει, θα φύγω αφού δε με θέλετε. Θα πάω να βρω άλλο σπίτι μεγάλο, σχεδόν στο μέγεθός μου. Και έφυγε να το βρει το σπίτι, αλλά είχε κρύο και κρύωνε”.

Δ.: Έκαναν καλά τα ζώα που την έδιωξαν;

Κίρκη: “Όχι, δεν έκαναν καλά γιατί μπορεί να πέθαινε από το κρύο”.

Μάνια: “Τα ζώα είπαν στην αρκούδα: Έλα, μπες, δεν πειράζει”.

Δ.: Και τι είπε τότε η αρκούδα;

Μάνια: “Είπε: Ναι, θα μπω. Ευχαριστώ!”

Δ.: Έκαναν καλά τα ζώα που της είπαν να μπει;

Μάνια: “Ναι, γιατί πρέπει να κάνουμε το καλό”.

Ζωή: “Τα ζώα της είπαν: Φύγε! Και η αρκούδα έφυγε”.

Δ.: Έφυγε χωρίς να πει κάτι;

Ζωή: “Είπε θα πάω να βρω ξύλα να χτίσω ένα δικό μου σπίτι και αυτό έγινε”.

Δ.: Πιστεύεις ότι είχαν δίκιο τα ζώα που την έδιωξαν;

Ζωή: “Όχι, γιατί η αρκούδα μπορεί να πέθαινε από το κρύο που έκανε μέχρι να βρει τα ξύλα και να χτίσει το σπίτι της”.


(Όλες οι απαντήσεις στο νου της δασκάλας για μελλοντικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις, όπως πρέπει να γίνεται κάθε φορά που αναδύονται οι στάσεις και οι αντιλήψεις των παιδιών καθώς διαμορφώνουν μέρα τη μέρα την προσωπικότητά τους...)

Και τώρα ζωγραφική, αρίθμηση και γραφή και μετά δημιουργικό παιχνίδι και αναδιήγηση του παραμυθιού με τους ήρωες που φτιάξαμε με διάφορους τρόπους:

Δέσποινα
Χρήστος Β.
Γιάννος

                                                                                                                                             Κίρκη



Δέσποινα, Χρήστος Σ., Χρήστος Β.

Χρήστος Σ. , Μαρσέλο




Το παραμύθι στο κουτί
Χρήστος Σ., Μαρσέλο







Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Κουβέντες και καμώματα του ανέμου

 

Σήμερα φυσάει πολύ δυνατός άνεμος. Στην ησυχία του μεσημεριού στήσαμε αφτί και ναι, τον ακούσαμε που μιλούσε με τα δέντρα της αυλής μας και φανατιστήκαμε πολλά καμώματά του...

                          

 
Διαβάστε τα κι εσείς όπως ακριβώς τα κατέγραψα την ώρα που μου τα έλεγαν τα παιδιά:

Δέσποινα: “Σήμερα ο αέρας ξύπνησε τρελούλης και ήθελε να φυσήξει, γιατί είχε μείνει πολλές μέρες μέσα στο σπίτι και είχε σκάσει. Βρήκε τη μέρα να φυσήξει δυνατά και φύσηξε με όλη του τη δύναμη. Φύσηξε και έξω στην αυλή μας και μάλωσε τον ευκάλυπτο που κλαδέψανε οι κηπουροί, και του είπε: -Δε μου αρέσεις που είναι τα κλαδιά σου χωρίς φύλλα! Και ο ευκάλυπτος του είπε: -Δε με πειράζει που δεν έχω φύλλα. Θεωρώ ότι είμαι και έτσι κούκλος και τα παιδιά με αγαπάνε όπως είμαι. Και για να ξέρεις, τα κλαδιά μου με τα φύλλα μου τα έκοψαν οι κηπουροί για να μην μπορείς εσύ να μου τα ρίχνεις και χτυπήσει κανένα παιδί! Και τα κλαδιά μου τα έκαναν σκαμνάκια για να κάθονται τα παιδιά και τα άλλα, τα πιο πολλά, θα τα πουλήσουν για τη φωτιά, για να έχουν οι άνθρωποι να ζεσταίνονται το χειμώνα.

Ο άνεμος πήγε τότε παρακάτω στη μικρή μας τη μανταρινιά και της είπε πολύ θυμωμένα: -όταν βγάλεις μανταρίνια θα μου τα δώσεις όλα! Η μανταρινιά του είπε: -Όχι, θα τα δώσω στα παιδιά του Νηπιαγωγείου. Ο αέρας θύμωσε πολύ: -Εγώ θα σου τα πετάξω κάτω! Η μανταρινιά του είπε: -Αν το κάνεις αυτό, θα φτιάξω καινούρια!

Μετά ο άνεμος, πιο θυμωμένος, πήγε στο δέντρο που κάθεται η μικρή μας νεραϊδούλα, στο κάτω κυπαρίσσι το ψηλό. Φύσηξε πολύ δυνατά και είπε στη νεραϊδούλα: -Θα σε ρίξω κάτω! Και τότε η νεραϊδούλα γέλασε και τον χτύπησε με το μαγικό ραβδί της και αμέσως σταμάτησε να φυσάει. Δεν μπορούσε πια να φυσήξει και έτσι ησύχασε".


Χρήστος Β.: “Σήμερα ξύπνησε ο Νοτιάς πολύ θυμωμένος και άρχισε να φυσάει πολύ δυνατά. Τα δέντρα μόλις τον άκουσαν φοβήθηκαν και του είπαν: -Μην έρθεις πάνω μας, γιατί είμαστε ευαίσθητα. Να πας στα χωράφια να φυσάς τα χόρτα. Ο Νοτιάς θύμωσε γιατί σκέφτηκε: -Εγώ δε θέλω να φυσάω μικρά χορταράκια, αλλά ψηλά δέντρα. Σιγά να μην πάω στα μικρά χόρτα! Κι άρχισε να φυσάει τα δέντρα. Και φύσαγε, φύσαγε και τα έσπασε όλα. Ήταν τόσο δυνατός που φύσαγε συνέχεια πολύ δυνατά και αφού έσπασε τα δέντρα πήγε και σε άλλες χώρες, σε όλη τη γη και έσπασε και έκοψε όλα τα δέντρα που βρήκε. Του άρεσε πολύ αυτό που έκανε και μετά: χα χα χα, δέντρα, τώρα δεν μπορείτε να ενωθείτε και θα μαζέψουν όλα τα σπασμένα κλαδιά σας και τους κορμούς και θα σας κάνουν ντουλάπια. Μετά ο Νοτιάς γύρισε στο σπίτι του. Σε λίγο πήγε εκεί ο Βοριάς και του είπε: -Έκανες καταστροφή! Και ο Νοτιάς του είπε: -Δε με νοιάζει καθόλου. Αυτό ήθελα και το έκανα. Ήθελε λίγο να μετανιώσει, αλλά δεν μετάνιωσε ποτέ για την καταστροφή που έκανε. Βγήκε έξω και μάζεψε κάτι μικρά κλαδάκια και τα κόλλησε και έφτιαξε ένα μικρό δεντράκι για στολίδι στο σπίτι του".


Χρήστος Σ.: “Ο άνεμος ξύπνησε χάλια το πρωί, γιατί ήταν πολύ θυμωμένος. Βγήκε έξω και φώναξε: Τώρα θα δείτε τι θα πάθετε! Και άρχισε να φυσάει με όλη του τη δύναμη. Σκόρπισε τα αμάξια, τις τσουγκράνες, τα φτυάρια, τα φτυαράκια των παιδιών από την παραλία και τα κουβαδάκια τους και πήρε και μερικούς ανθρώπους που περπατούσαν και τους έσπρωχνε. Πήρε μπάλες από το ποδόσφαιρο και είχε και ένα πιστόλι και έβαζε μέσα τις μπάλες και πυροβολούσε. Χαμός έγινε. Καμινάδες πέφτανε, πέφτανε τα φύλλα από τα δέντρα και λίγα κλαδιά και τα φρούτα. Όλα ο άνεμος τα έριχνε κάτω και τα πέταγε στους δρόμους και φοβέριζε: Θα σας διαλύσω τα πάντα. Η φωνή του ήταν χάλια, πολύ δυνατή και φοβήθηκαν όλοι κι έτρεξαν στα σπίτια τους να κοιμηθούνε, ώσπου να ηρεμήσει. Το βράδυ ηρέμησε. Πήγε στο παλάτι του και κοιμήθηκε. Δεν φύσαγε πια δυνατά, μόνο με την αναπνοή του.

Την άλλη μέρα που ξύπνησε σκέφτηκε: -Πόσο θυμωμένος ήμουνα, μαντάρα τα έκανα… ήταν λυπημένος τότε και μετάνιωσε που είχε θυμώσει. Οι άνθρωποι όταν ξύπνησαν μάζεψαν σιγά σιγά όλα αυτά που είχε ρίξει".




Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΤΟΥ

 Παροιμία: "Σύντομο λαϊκό απόφθεγμα (έμμετρο ή πεζό), που εκφράζει αλληγορικά ή σκωπτικά μια αλήθεια και που αποτελεί προϊόν μακρόχρονης πείρας και λέγεται για να παραδειγματίσει, να διδάξει ή για να σχολιάσει μια κατάσταση",.

 Γ. Μπαμπινιώτης (1998). Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας





















«Το σβήσιμο του παραδοσιακού προφορικού λόγου θα είναι για τα μέλη όλων των εθνών πηγή μιας ενοχής που θα σημαδεύει τον ψυχισμό τους: θα είναι η ενοχή της αυτοεξαφάνισης» (Σ. Ντάγιος,1997).