Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019-20: ΟΙ ΚΑΚΤΟΙ ΜΑΣ

Σήμερα περιποιηθήκαμε τους κάκτους μας που, από πέρυσι, με τη βοήθεια της κ. Χρυσούλας, της γιαγιάς του Κωνσταντίνου μας, στολίζουν τα περβάζια των παραθύρων, στη γωνιά της βιβλιοθήκης μας.

Προσθέσαμε χώμα στις γλάστρες, τους ποτίσαμε και φυτέψαμε ένα καινούριο μικρό κακτάκι με "βελούδινα φύλλα".

Θυμηθήκαμε ότι οι κάκτοι ανήκουν στα παχύφυλλα φυτά (να μια καινούρια σύνθετη λέξη για να επεξεργαστούμε αλλά και μια ευκαιρία για συγκρίσεις!), που σημαίνει ότι στα παχιά τους φύλλα συγκρατούν μπόλικο νερό. Γι' αυτό και δεν έχουν ανάγκη από συχνό πότισμα.

Εκεί μας περίμενε και μια έκπληξη. Ένας κάκτος είχε πετάξει ένα κοτσανάκι μ' ένα μεγάλο άσπρο μπουμπούκι...μπορεί να είναι και το λουλούδι του...θα περιμένουμε και θα δούμε...






Και οι κάκτοι "ευχαριστημένοι" ξανά στα περβάζια των παραθύρων μας

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019, μεσημέρι, στη γωνιά της βιβλιοθήκης μας

......................................

Και σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, πήγαμε να δούμε τι κάνει ο κάκτος μας με το μπουμπούκι του. Ήταν καταπληκτικό αυτό που αντικρίσαμε! Ένα μεγάλο λουλούδι ορθάνοιχτο, απαλό, με ένα υπέροχο χρώμα και μπόλικο χνούδι στα πέταλά του!!! Ένα λουλούδι που μοιάζει με αστέρι!
Αύριο θα το δείξουμε και στα άλλα παιδιά, που είχαν σχολάσει.

Θαυμάστε το αστρολούλουδο του κάκτου μας, όπως το θαυμάσαμε κι εμείς!




Όταν τα φυτά που αναλαμβάνεις την ευθύνη να φροντίζεις μεγαλώνουν και ανθίζουν, παίρνεις ένα από τα καλύτερα μαθήματα αβίαστα, βιωματικά και χωρίς στείρους, πολλές φορές, διδακτισμούς. Ένα μάθημα ζωής, που έχει εφαρμογή τόσο στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί οι συνειρμοί αυτοί θα γίνουν, σταδιακά, στο μυαλό των παιδιών. 
Με άλλα λόγια, η σκέψη της φροντίδας, αυτή η τόσο σημαντική δεξιότητα, μπορεί να καλλιεργηθεί από τις μικρές ηλικίες και με πολλούς τρόπους. 

Οι κάκτοι μας λοιπόν, όπως και τα άλλα φυτά του σχολείου μας, δεν φυτεύτηκαν απλώς για να στολίσουν  τους χώρους μας ή για να περάσουμε ευχάριστα κάποιες ώρες...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: