Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ (και φανταστικές) ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑς ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ!


Με το καλειδοσκόπιο που μας έστειλε δώρο η κ. Μαρίνα, νηπιαγωγός που ξέρει πως υπάρχουν κάποια μικρά και χαριτωμένα πράγματα που δίνουν χαρά στα παιδιά (και στις δασκάλες), σπάνε τη ρουτίνα και δίνουν δρόμο στη φαντασία κι η φαντασία στον προφορικό λόγο, στην καλλιτεχνική έκφραση κ.λπ.

Ευχαριστούμε όλοι μας, κ. Μαρίνα (αγαπημένη μου)!
Στο γραφείο της κυρίας είναι ωραία! Πότε πότε επιτρέπεται κι αυτό...




Λίγα λεπτά πριν τις 16:00: "Κυρία, να δω λίγο ακόμα αυτά τα ωραία και φωτεινά άστρα στο καλειδοσκόπιο;"



Διαβάστε λοιπόν, τι είδαμε:
Μάριος: "Αστέρια, κορδέλες, λουλούδια, στολίδια, φεγγάρια, πεταλούδες και πολλά φώτα!"
Μιχάλης: "Λουλούδια, αστέρια που λάμπουν, λάμπες, φώτα, γυαλιά που λάμπουν, φεγγάρια, λουλούδια!"
Κωνσταντίνος Σ.: "Μονόκερους, ουράνια τόξα, αστέρια, λουλούδια, λαγουδάκια, πουλάκια, κορδέλες!"
Παναγιώτης: "Σπιτάκια φωτισμένα, σκυλάκια, παπάκια, κόκορα, κότες, σχολείο με φώτα, έναν ελέφαντα και λουλούδια ροζ!"
Μαρία-Χριστίνα: "Κόκκινα, πράσινα, κίτρινα και μοβ φώτα, αστεράκια, πεταλούδες, λουλούδια, σχέδια πολλά, κι άλλες πεταλούδες!" 

Έπεται συνέχεια και με τα άλλα παιδιά....
3/12/2019



03/12/2019 
Απολαμβάνει το καλειδοσκόπιο και λέει:
Βλέπω αστέρια, χρυσόσκονη, ένα φορτηγό και έναν εκσκαφέα, φεγγάρια, κομμάτια κορδέλα, μια καρδούλα, λουλούδια μεγάλα, στρας, σπασμένα αβγά, δύο αστέρα ροζ, μπουρμπουλήθρες και όλα γλιστράνε στο νερό!

06/12/2019:

Ενθουσιάστηκε! "Βλέπω αστέρια, χρώματα πάρα πολλά, φούσκες,λουλούδια, στρας πολλά, μου αρέσουνε όλα! Βλέπω κύκλους και τρίγωνα και άλλα λουλούδια - από πού το πήρες κυρία;... Βλέπω τετράγωνα και παιχνίδια και πάρα πολλά λουλούδια που λάμπουν!

Λέτε να ζωγραφίσουμε αυτά που βλέπουμε;...

Το καλειδοσκόπιο είναι οπτικό όργανο που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ως παιδικό παιχνίδι. Πρόκειται για έναν σωλήνα που από τη μία άκρη του τοποθετείται στο μάτι του χρήστη και από την άλλη έχει διαφανές κάλυμμα που επιτρέπει τη διέλευση του φωτός. Στο εσωτερικό, κατά μήκος του σωλήνα βρίσκονται κάτοπτρα, ενώ το διαφανές κάλυμμα στην άκρη του είναι διπλό και στο εσωτερικό του βρίσκονται μικρά κομμάτια από γυαλί. Τα κάτοπτρα αντανακλούν το εισερχόμενο φως με τέτοιο τρόπο ώστε εμφανίζονται συμμετρικές εικόνες από τα μικρά κομμάτια γυαλί. Με την περιστροφή του σωλήνα τα κομματάκια κινούνται και έτσι δημιουργούνται διαφορετικοί σχηματισμοί (Βικιπαίδεια). Πρώτος λέγεται ότι δημιούργησε καλειδοσκόπιο ο  Lomonosov, σπουδάζοντας τις ιδιότητες του γυαλιού. Ως εφευρέτης τους όμως επίσημα αναγνωρίζεται  ο  φυσικός David Brewster, το 1817.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: