Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021





 Έτσι φανταστήκαμε τον Πόλεμο 
και την Ειρήνη 

Οι υπέροχες συζητήσεις μας!

Οι καταπληκτικοί συμβολισμοί-πηγή έμπνευσης!

Μάριος: Φαντάζομαι ότι ο Πόλεμος θα έχει απάνω του όπλα και θα είναι κακός πολύ, γιατί σκοτώνει. Είναι άγριος και φωνάζει πολύ δυνατά. Το στόμα του είναι μεγάλο και τα δόντια του τεράστια! όχι, δεν τον θέλει κανείς τον Πόλεμο.

Την Ειρήνη τη φαντάζομαι μια ωραία κοπέλα με κόκκινα μαλλιά και

 χρυσά παπούτσια.

Γιάννος: Ο Πόλεμος είναι άσχημος. Έχει απάνω του βόμβες, σπαθιά, μαχαίρια, καραμπίνα. Με αυτά πολεμάει και σκοτώνει ανθρώπους και δίνει στενοχώρια.

Η Ειρήνη είναι κοντούλα για να μπορεί να πηγαίνει εύκολα σε όλα τα μέρη. Στη θάλασσα, στο χωριό και στα σχολεία με τα παιδιά για να χαίρονται. Τη φαντάζομαι κοντούλα γιατί έτσι θα μπορεί να τρέχει παντού πιο εύκολα. όμως έχει και ένα μηχάνημα, που βγάζει φωτιά προς τα πίσω και την κάνει να τρέχει γρήγορα, σαν πύραυλος. 


Δέσποινα: Ο Πόλεμος είναι σαν άνθρωπος που πολεμάει. Είναι κακός και άσχημος και είναι κάποιος από αυτούς που θέλουν να πάρουν την Ελλάδα.

Η Ειρήνη είναι σαν μια ωραία κοπέλα και πολύ καλή, γιατί μας βοηθάει να έχουμε ειρήνη, να ζούμε καλά. Να έχουμε ανοιχτά σχολεία, δώρα, παιδική χαρά, να πηγαίνουμε έξω στην πλατεία για παιχνίδι και όλα να είναι ήσυχα χωρίς αεροπλάνα και βόμβες.


Κωνσταντίνα: Τον Πόλεμο τον φαντάζομαι σαν ένα γέρο νάνο και πάρα πολύ άσχημο. Έχει μακριά μύτη, μεγάλα μάτια, φοράει κόκκινες κάλτσες και κρατάει ένα τεράστιο μαχαίρι.

Η Ειρήνη είναι σαν μια κοπέλα ψηλή με φόρεμα ροζ, πορτοκαλί τακούνια και στα μαλλιά της έχει ένα στεφάνι από λουλούδια.



Τζωρτζίνα: Ο Πόλεμος φαντάζομαι πως έχει πολλές στολές σκισμένες σε χρώμα χακί. Είναι ψηλός σαν γίγαντας, τα μαλλιά του είναι καφέ, ανακατεμένα και βρόμικα. η φωνή του είναι δυνατή και βαρετή και όταν τον ακούνε να φωνάζει φοβούνται όλοι γιατί είναι σαν φωνή από τέρας.

Η Ειρήνη  φοράει ένα όμορφο φόρεμα γεμάτο λουλούδια. Τα μαλλιά της είναι ξανθά-χρυσά και τα έχει στολίσει κι αυτά με λουλούδια. Φοράει ωραία παπούτσι με τακούνια και έχει ένα ωραίο στόμα με κραγιόν. 

Χρήστος Σ.: Ο Πόλεμος έχει πολλά όπλα πάνω του. Πετάει με αεροπλάνο και ρίχνει σφαίρες στη γη και σκοτώνει τους ανθρώπους.

Η Ειρήνη είναι καλή και όμορφη και όταν έχουμε ειρήνη πάμε στο σχολείο και είμαστε χαρούμενοι. 


Κωνσταντίνος: Ο Πόλεμος είναι μεγάλος, ψηλός και έχει μούσια. Κανείς δεν θέλει να πάει κοντά του έτσι που είναι και με αυτά που κάνει στον κόσμο.

Την Ειρήνη τη φαντάζομαι σαν ένα όμορφο λουλούδι, με χρυσά πέταλα και με πρόσωπο που θα έχει χρυσές βλεφαρίδες. Μυρίζει πάρα πολύ όμορφα!

Βασιλική:  Ο Πόλεμος είναι κακός, γιατί σκοτώνει με το σπαθί του. Είναι ψηλός σαν τέρας και έχει μεγάλο στόμα και μεγάλα δόντια. Τα ρούχα του είναι χρυσά και φοράει άσπρα παπούτσια.

Η Ειρήνη είναι μια κοπέλα όμορφη με χρυσά μαλλιά και άσπρο φόρεμα και είναι πολύ καλή.

Ελένη:  Ο Πόλεμος είναι κακός γιατί πολεμάει και σκοτώνονται οι άνθρωποι. Τους φοβίζει πολύ τους ανθρώπους. Φοράει κόκκινα ρούχα και κόκκινα παπούτσια και φωνάζει: -Εμπρός! Πολεμάτε! Όταν τον ακούνε γίνεται πόλεμος και μετά κλαίνε οι άνθρωποι.

Η Ειρήνη είναι μια κοπέλα με τακούνια, με φόρεμα γεμάτο με ροζ λουλουδάκια και ένα κολιέ με άσπρες χάντρες. Στα μαλλάκια της φοράει ένα στεφάνι από χρυσά φύλλα.


Χρήστος Β.:
Η Ειρήνη είναι ένα κορίτσι όμορφο με μαύρα μαλλιά, μπλε κάλτσες, κόκκινη μπλούζα και πολύ ψηλή για να μας προστατεύει όλους.

Ο Πόλεμος είναι ψηλός και άσχημος και μυρίζει σαν κάτι σκουριασμένο. Οδηγεί  ένα αμάξι με κανόνι πάνω στην καρότσα. Φοράει μια στολή μπλε αλλά πολύ βρόμικη. Έχει και μια ζώνη με μια τσέπη γεμάτη σφαίρες και όπλα και πυροβολούσε συνέχεια τους ανθρώπους και γι' αυτό δεν τον αγαπούσαν. Κι αυτός τότε θύμωνε και τους σκότωνε και πέθαιναν, αλλά οι Έλληνες τον νίκησαν και τότε έφυγε και πήγε σε άλλη χώρα να κάνει πόλεμο, να σκοτώσει. όταν έφυγε ήρθε η Ειρήνη στην Ελλάδα και οι Έλληνες περνούσαν πολύ ωραία.

Έτσι φανταστήκαμε την Ελλάδα:

Ψηλή και όμορφη κοπέλα, με δάφνες στα μαλλιά και ωραία

 φορέματα με κυρίαρχο το μπλε χρώμα!










Και έτσι απεικονίσαμε την παρέλαση:





Στο Ηρώον περιμένοντας την κατάθεση

                                                    Μόλις καταθέσαμε το στεφάνι μας

Προετοιμαζόμαστε για την παρέλαση

Παρελαύνουμε!

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!!!



Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΤΟΚΗΠΟ ΜΑΣ

Στα παρτέρια μας δημιουργούμε σιγά σιγά τον κακτόκηπό μας. Φυτεύουμε κάκτους και άλλα παχύφυτα και τα φροντίζουμε με μεγάλη προσοχή. Υπομονή χρειάζεται και σε λίγο καιρό θα καμαρώνουμε για το έργο μας!
Μέχρι τώρα έχουμε φυτέψει: 
ΚΡΑΣΟΥΛΕΣ
ΑΙΩΝΙΟΝ
 ΣΠΑΘΑΚΙ (σανσεβέρια)
ΥΠΟΜΟΝΟΥΛΕΣ
ΚΑΛΑΓΧΟΗ
ΣΕΔΟ 
και ΑΛΟΕΣ.
Θα φυτέψουμε κι άλλους σε λίγες μέρες και θα σας τους δείξουμε.
Θα γράψουμε και επιγραφές για να έχουμε ένα σωστό κήπο, για να τις διαβάζουμε και να τις διαβάσετε κι εσείς.












Και τώρα θα δείτε τον αγαπημένο μας κάκτο:

Αυτός ο κάκτος μεγαλώνει στη γωνιά της βιβλιοθήκης μας εδώ και τρία χρόνια! Είναι η Σταπέλια ή, αλλιώς, ο Αστερίας μας! Άνθισε και φέτος και χαρήκαμε τόσο όταν είδαμε τα μπουμπούκια του και το πρώτο υπέροχο λουλούδι του! Πόσο τον καμαρώνουμε!!!
Κοιτάξτε! Είναι ολόιδιος με αυτόν που βρήκαμε στο διαδίκτυο, μόνο που ο δικός μας μόλις τον πήραμε αγκαλιά για να τον παρατηρήσουμε καλύτερα μάλλον φοβήθηκε και έστριψε προς τα μέσα τα πέταλα του λουλουδιού του.

Σήμερα, 4 Νοεμβρίου, φυτέψαμε 2 παχύφυτα, ένα Μπούζι και μια Δροσούλα ή Καρδιόφυλλο. Θα σας τα δείξουμε όταν μεγαλώσουν και ανθίσουν.

Κι άλλο μπούζι, σήμερα 8 Νοεμβρίου. Είναι τώρα μια ωραία παρεούλα, γιατί, όπως είπαν με μια φωνή ο Κωνσταντίνος, ο Χρήστος και ο Χρήστος "δεν έπρεπε να είναι ένα μόνο του, γιατί είναι πιο ωραία όταν έχουμε παρέα". Θα είναι υπέροχα όταν ανθίσουν. Υπομονή χρειάζεται.




 

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Η ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

 Τα κλαδάκια του βασιλικού από τον αγιασμό του σχολείου μας μπήκαν κι αυτή τη χρονιά στο νερό και σε λίγες μέρες παρατηρήσαμε ότι είχαν βγάλει πολλές ρίζες. Γεμίσαμε μια γλάστρα με χώμα, τα φυτέψαμε και τα ποτίσαμε. Βάλαμε τη γλάστρα στο παράθυρό μας, για να παίρνει φως το φυτό και βέβαια για να κάνει παρέα με τα σπαθάκια που, εδώ και ένα χρόνο, μεγαλώνουν στην ίδια θέση. Μετά στολίσαμε τη γλάστρα  όπως αξίζει στον αγαπημένο μας βασιλικό και τη ζωγραφίσαμε με έμπνευση! Ακόμα και η γενέθλια μέρα του αποτυπώθηκε με τρυφερότητα αλλά και η χαρά όλων μας! Από τόσο απλές δράσεις λοιπόν, μπορεί να ξεκινήσει η καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών με τη φύση...

Και επειδή μας άρεσε η διαδικασία, βάλαμε κι άλλα κλαδάκια βασιλικού στο νερό και περιμένουμε να δούμε τις ρίζες που θα βγάλουν για να τα φυτέψουμε κι αυτά.

Κάθε μέρα, καλημερίζουμε και φροντίζουμε τα φυτά μας και εισπνέουμε την υπέροχη μυρωδιά του βασιλικού μας, που όλο μεγαλώνει κι ομορφαίνει.

Εκπληρώνουμε όμως και ένα μέρος από την ευχή του Γιάννου: "Εγώ εύχομαι να πάρουμε πολλές γλάστρες μέσα και έξω από το σχολείο και να φυτέψουμε πάρα πολλά λουλούδια" (βλ. σχετική ανάρτηση).

Πολύ προσεκτικό πότισμα!
Κωνσταντίνος: Η γλάστρα με το βασιλικό και η γλάστρα με τα σπαθάκια
Βασιλική: Η γλάστρα με το βασιλικό και εμείς τα παιδιά που χοροπηδάμε με την κυρία γιατί έχουμε ωραία γλάστρα με βασιλικό
Χρήστος Σ.: Η γλάστρα με το βασιλικό, η γλάστρα με τα σπαθάκια και ο ήλιος που τα βοηθάει να μεγαλώσουν
Ζωή: Η γλάστρα με το βασιλικό, η τούρτα του γιατί έχει γενέθλια (!) και η γλάστρα με τα σπαθάκια
Κίρκη: Οι γλάστρες με τα σπαθάκια και η γλάστρα με το βασιλικό, όπως τη διακοσμήσαμε
Τζωρτζίνα: Η γλάστρα με τα σπαθάκια και η γλάστρα με το βασιλικό


Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΣ COVID-19 - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

 

Μετά την προφορική ενημέρωση που σας έκανα στις συναντήσεις μας και επειδή κάποιοι γονείς τη δεύτερη φορά δεν ήταν παρόντες, σημειώνω παρακάτω μερικά βασικά σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 4187/Β/10 Σεπτεμβρίου 2021) τα οποία αφορούν στην προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού, για να ανατρέχετε όποτε θέλετε.


ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 31-07-22

Παρακαλώ ξανά να δώσετε την απαραίτητη προσοχή και να τα τηρείτε σε συνεργασία με το σχολείο:

Διαχείριση μαθητή/τριας και μέλους του προσωπικού με συμπτώματα περιστατικών COVID-19

Τα συμβατά συμπτώματα με αυτά του COVID-19 (αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ) που μας ανησυχούν και λαμβάνουμε τα παρακάτω μέτρα είναι τα εξής:

  • Πυρετός (χαμηλός ή υψηλός)

  • Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)

  • Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή

  • Κρυάδες

  • Ρίγος (τρέμουλο)

  • Μυαλγίες

  • Κεφαλαλγία

  • Πονόλαιμος

  • Δυσκολία στην κατάποση

  • Απώλεια γεύσης ή/και οσμής

  • Ναυτία / έμετος

  • Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

  • Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης

  • Συμπτώματα γενικά λοίμωξης του αναπνευστικού


α) Εάν ένας/μια μαθητής/τρια εκδηλώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. 

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

- Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

-Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

-Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

-Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και -σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

-Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Στη συνέχεια

-Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση πρέπει να γίνει διαγνωστικό τεστ (rapid ή μοριακό) για COVID-19. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν συστήνεται η διενέργεια αυτοδια- γνωστικού ελέγχου (self test).

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ' οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19/τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.


Εάν από την ιατρική αξιολόγηση προκύπτει ότι ο/η μαθητής/τρια είναι ύποπτο κρούσμα διενεργείται διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιήθηκε διαγνωστικό τεστ (rapid ή μοριακό) παρά τις συστάσεις, δεν πρέπει να προσέλθει στο σχολείο για δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέχρι να έχουν συμπληρωθεί τρία (3) εικοσιτετράωρα απυρεξίας χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Άρθρο 16

Γενικά μέτρα προστασίας

1.Τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους της εκπαιδευτικής δομής συστήνεται η τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ όλων των προσώπων, ήτοι μεταξύ καταρτιζόμενων/εκπαιδευόμενων/μαθητευομένων, εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού προσωπικού, λοιπού προσωπικού και επισκεπτών.

2.Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα των τμημάτων προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

3.Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων δύναται να αναπροσαρμόζεται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, με ευθύνη της διοίκησης της εκπαιδευτικής δομής.

4.Προτείνεται η συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, από καταρτιζόμενους/εκπαιδευόμενους/μαθητευόμενους/σπουδαστές καθώς και εκπαιδευτές και εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό, καθώς και καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.

5.Συστήνεται οι αίθουσες διδασκαλίας να χρησιμοποιούνται όσο είναι δυνατόν, αποκλειστικά από συγκεκριμένο τμήμα καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων/ μαθητευόμενων/σπουδαστών, ώστε να είναι μειωμένες οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των τμημάτων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση αίθουσας από περισσότερα τμήματα, όπως η αίθουσα πληροφορικής ή τα εργαστήρια, συστήνεται η μεσολάβηση αερισμού για ένα τέταρτο (1/4) της ώρας και σχολαστικός καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών μετά από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι καταρτιζόμενοι/εκπαιδευόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές.

6.Προβλέπεται αποχή όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/ και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, για την προστασία καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων/μαθητευόμενων/σπουδαστών και των εκπαιδευτών και του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού.

7.Με ευθύνη της διοίκησης της εκπαιδευτικής δομής επιβάλλεται σχολαστικός καθαρισμός και παροχή αναλώσιμων υλικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

 

ΜΑΣΚΑ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

1.Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους/τις μαθητές/τριες ηλικίας τεσσάρων (4) ετών και άνω δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης. Επειδή δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Η οδηγία αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση.

2.Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά χρονικά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου. Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές/τριες, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν. Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα.

Σημείωση: Στο σχολείο μας δεν υπάρχουν μαθητές/τριες οι οποίοι θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τη χρήση μάσκας (παιδιά με σοβαρά νοσήματα, όπως αναφέρονται στην παραπάνω ΚΥΑ).