Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΣ COVID-19 - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

 

Μετά την προφορική ενημέρωση που σας έκανα στις συναντήσεις μας και επειδή κάποιοι γονείς τη δεύτερη φορά δεν ήταν παρόντες, σημειώνω παρακάτω μερικά βασικά σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 4187/Β/10 Σεπτεμβρίου 2021) τα οποία αφορούν στην προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού, για να ανατρέχετε όποτε θέλετε.


ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 31-07-22

Παρακαλώ ξανά να δώσετε την απαραίτητη προσοχή και να τα τηρείτε σε συνεργασία με το σχολείο:

Διαχείριση μαθητή/τριας και μέλους του προσωπικού με συμπτώματα περιστατικών COVID-19

Τα συμβατά συμπτώματα με αυτά του COVID-19 (αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ) που μας ανησυχούν και λαμβάνουμε τα παρακάτω μέτρα είναι τα εξής:

  • Πυρετός (χαμηλός ή υψηλός)

  • Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)

  • Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή

  • Κρυάδες

  • Ρίγος (τρέμουλο)

  • Μυαλγίες

  • Κεφαλαλγία

  • Πονόλαιμος

  • Δυσκολία στην κατάποση

  • Απώλεια γεύσης ή/και οσμής

  • Ναυτία / έμετος

  • Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

  • Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης

  • Συμπτώματα γενικά λοίμωξης του αναπνευστικού


α) Εάν ένας/μια μαθητής/τρια εκδηλώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων. 

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

- Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

-Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

-Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

-Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και -σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

-Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Στη συνέχεια

-Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση πρέπει να γίνει διαγνωστικό τεστ (rapid ή μοριακό) για COVID-19. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν συστήνεται η διενέργεια αυτοδια- γνωστικού ελέγχου (self test).

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ' οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19/τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.


Εάν από την ιατρική αξιολόγηση προκύπτει ότι ο/η μαθητής/τρια είναι ύποπτο κρούσμα διενεργείται διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιήθηκε διαγνωστικό τεστ (rapid ή μοριακό) παρά τις συστάσεις, δεν πρέπει να προσέλθει στο σχολείο για δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέχρι να έχουν συμπληρωθεί τρία (3) εικοσιτετράωρα απυρεξίας χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Άρθρο 16

Γενικά μέτρα προστασίας

1.Τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους της εκπαιδευτικής δομής συστήνεται η τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ όλων των προσώπων, ήτοι μεταξύ καταρτιζόμενων/εκπαιδευόμενων/μαθητευομένων, εκπαιδευτών, εκπαιδευτικού προσωπικού, λοιπού προσωπικού και επισκεπτών.

2.Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα των τμημάτων προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

3.Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων δύναται να αναπροσαρμόζεται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, με ευθύνη της διοίκησης της εκπαιδευτικής δομής.

4.Προτείνεται η συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, από καταρτιζόμενους/εκπαιδευόμενους/μαθητευόμενους/σπουδαστές καθώς και εκπαιδευτές και εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό, καθώς και καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.

5.Συστήνεται οι αίθουσες διδασκαλίας να χρησιμοποιούνται όσο είναι δυνατόν, αποκλειστικά από συγκεκριμένο τμήμα καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων/ μαθητευόμενων/σπουδαστών, ώστε να είναι μειωμένες οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των τμημάτων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση αίθουσας από περισσότερα τμήματα, όπως η αίθουσα πληροφορικής ή τα εργαστήρια, συστήνεται η μεσολάβηση αερισμού για ένα τέταρτο (1/4) της ώρας και σχολαστικός καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών μετά από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι καταρτιζόμενοι/εκπαιδευόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές.

6.Προβλέπεται αποχή όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/ και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, για την προστασία καταρτιζομένων/εκπαιδευομένων/μαθητευόμενων/σπουδαστών και των εκπαιδευτών και του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού.

7.Με ευθύνη της διοίκησης της εκπαιδευτικής δομής επιβάλλεται σχολαστικός καθαρισμός και παροχή αναλώσιμων υλικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

 

ΜΑΣΚΑ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

1.Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους/τις μαθητές/τριες ηλικίας τεσσάρων (4) ετών και άνω δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης. Επειδή δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Η οδηγία αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση.

2.Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά χρονικά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου. Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές/τριες, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν. Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα.

Σημείωση: Στο σχολείο μας δεν υπάρχουν μαθητές/τριες οι οποίοι θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τη χρήση μάσκας (παιδιά με σοβαρά νοσήματα, όπως αναφέρονται στην παραπάνω ΚΥΑ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο: